Какво е генетика?
Генетиката е изследване на гените. Нашите гени носят информация, която се предава от едно поколение на следващо. Например гените са причината едно дете да има руса коса като майка си, докато техният брат или сестра има кафява коса като баща си. Гените също така определят защо някои заболявания протичат в семействата и дали бебетата ще бъдат мъжки или женски.

Какво представляват гените?
Гените са участъци от ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), които се намират във всяка човешка клетка. Те са толкова малки, че могат да се видят само под мощен микроскоп. ДНК е изградена от четири химикала, които образуват двойки в различни комбинации. Комбинациите създават кодове за различни гени. Всеки човек има около 20 000 гена. Гените кодират различни черти, като цвят на очите, тип тяло или мъжки или женски пол.

Какво е хромозома?
Във всяка клетка ДНК е плътно увита заедно в структури, наречени хромозоми. Всяка нормална клетка има 23 чифта хромозоми (общо 46):22 двойки хромозоми са еднакви при мъжете и жените. Те се наричат автозоми (AW-tuh-soamz).23-тата двойка – половите хромозоми – определя пола на бебето. Жените имат две X хромозоми, а мъжете имат една X хромозома и една Y хромозома.

Как гените преминават от родител към дете?
За да се образува плод, се събират яйцеклетка от майката и сперма от бащата. Яйцеклетката и спермата имат по една половина от набор от хромозоми. Яйцеклетката и спермата заедно дават на бебето пълния набор от хромозоми. Така че половината ДНК на бебето идва от майката, а другата от бащата.

Вътре в клетката е хромозомата, която се разплита и показва ДНК. ДНК е 2 вериги, свързани с нуклеотиди. Генът е сегмент от ДНК.

Какво е генетично заболяване?
Генетично разстройство се случва, когато ген (или гени) има проблем със своя код и това причинява здравословен проблем. Понякога се случва генетично заболяване, когато детето го наследи от единия или двамата родители. Друг път това се случва само при детето (и родителите нямат генетично заболяване).

Как се случват генетичните нарушения?
Различни неща могат да причинят генетично заболяване, като например:

  • промяна (мутация) в един ген на хромозома
  • липсваща част от хромозома (наречена делеция)
  • гени, преминаващи от една хромозома към друга (наречена транслокация)
  • допълнителна или липсваща хромозома
  • твърде малко или твърде много полови хромозоми

 

Бъдещето
Учените научават все повече за генетиката. Световен изследователски проект, наречен The Human Genome Project, създаде карта на всички човешки гени. Той показва къде са разположени гените в хромозомите. Лекарите могат да използват тази карта, за да открият и лекуват или лекуват някои видове генетични заболявания. Има надежда, че в бъдеще ще бъдат разработени лечения за много генетични заболявания.

Как работи генетиката?
Докато чакате бебето, вероятно сте се опитвали да си представите как може да изглежда то. Ще бъде ли висок като баща си? Ще има ли къдрава коса като твоята? Или ще наследи чувството за хумор на дядо си?

Експертите изчисляват, че има 60 000 до 100 000 гена (съставени от ДНК) в 46-те хромозоми на човека. Бебето получава 23 хромозоми от майка си и 23 от баща си. С всички възможни генни комбинации една двойка родители има потенциала да създаде 64 трилиона различни деца. Това вероятно ви дава представа колко невъзможно е да се предвиди точно как ще изглежда вашето бебе. Науката генетика е сложна, но с кратък курс можете да получите малко информация, която да ръководи въображението ви. Придържайте се към  известните факти и научни данни.

Доминантният ген винаги побеждава рецесивния. Както се оказва, повечето човешки черти са полигенни – резултат от много гени, действащи заедно. За да усложним още повече нещата, за някои черти – като височина, тегло и особено личност – околната среда също има значително влияние върху това кои гени се изразяват и кои остават на заден план. Нека разгледаме някои от тези особености:

Цвят на очите
Човешките очи се предлагат в цял спектър от различни нюанси на тези цветове. Това е така, защото цветът на очите е полигенен признак.

Цветът на очите се определя от количеството меланин или кафяв пигмент в ириса. Тъмните очи имат големи количества, сините имат много малко, а другите цветове – зелено, лешниково – имат различни количества. Тъй като различни гени вероятно са отговорни за това колко кафяв пигмент наследявате и къде се появява в окото (повече кафяво или синьо може да падне в центъра или външните краища на окото), има голяма възможност за голямо разнообразие от нюанси. Дори е възможно двама синеоки родители да имат потомство с кафяви очи.

Черти на лицето и тялото
Смята се, че някои характеристики на лицето като трапчинки,  лицева симетрия (висока вежда от едната страна на лицето ви, например) са доминиращи и се филтрират през поколенията. Формата на ръката, формата на пръста, формата на ноктите на краката и необичайни черти  често се появяват през поколенията.

Кривите зъби също могат да бъдат наследени, защото конфигурацията на челюстта и наклонът на зъбите са генетично определени. Има дори специфичен ген за “процепен зъб”, който е открит и се смята, че е доминиращ.

За да получите представа какви странности и черти на лицето може да наследи вашето дете, разгледайте снимки на роднини от поколения. Ако се окаже, че повечето членове на семейството имат изпъкнала брадичка или кръгло лице, това са доста силни черти, които вероятно ще бъдат предадени.

Височина и тегло
За груба оценка на височината на възрастен вземете средната стойност на височината на мама и татко. След това добавете 5см за момче или извадете 5см за момиче.Разбира се, генетиката е такава, каквато е – непредсказуема. Вашето дете може да се окаже по-високо от по-високия родител или по-ниско от по-ниския.

Други мощни фактори за израстването на вашето дете са храненето и здравето. Ако гените на вашето бебе са програмирани за 180см, то може да не стигне до там, ако диетата му е неадекватна или ако нещо друго пречи на растежа му. От друга страна,  може да стане по-високо от очакваното, тъй като проучванията показват, че подобрената диета е допринесла за по-голям разтеж на хората през вековете.

Гените само ще предразположат детето да има определено тегло – те не го гарантират. Когато и двамата родители страдат от затлъстяване, детето вероятно също ще бъде с наднормено тегло. Едно дете може да затлъстее поради своите гени, хранителните навици на семейството или комбинация от двата фактора.

Цвят на косата
Като цяло тъмната коса е доминираща над светлата. Но както при цвета на очите, косата на вашето бебе може да се окаже красива гама от нюанси между вашия цвят на косата и този на вашия партньор. Зависи от цветовете или пигментите, които имате в косата си и как се смесват. Родители с подобен цвят на косата може да имат бебе с малко по-различен нюанс, но в рамките на техния цветови диапазон.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *