На двама търговци на лекарства ще бъдат наложени глоби в големи размери. На единия ще му бъде затворен складът за лекарства, на другия ще му бъде отнето разрешението за дейност. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той поясни, че основните нарушения са, че не е подавана информация към Системата за наблюдения и проследяване на зареждането и разпределението на лекарства към аптечната мрежа. Не са спазени указанията и задълженията, които имат. Здравният министър информира, че министерството е провело 60 проверки в складове на едро, както и на търговци на дребно – аптеки. “Проверките ще продължат с още по-голям интензитет”, посочи Меджидиев.

Помолен да коментира ситуацията относно недостига на лекарства у нас и има ли решение на проблема, министърът заяви, че “недостигът на лекарства в момента е за цяла Европа, не само за България, но това нас не трябва да ни успокоява”.

“Както забелязахте, през последния месец има резултат от действията, които Министерството на здравеопазването предприе. Само ще спомена, че за последните два месеца са осигурени 200 000 опаковки различни медикаменти допълнително извън плановите доставки. Мобилизирани са всички фирми за проследяване на предстоящ недостиг, а не на наличен недостиг, за да може да не стига до тази ситуация, в която бяхме изпаднали преди два месеца. Искам да успокоя населението, че освен изграждането на Национална детска болница, изграждането на Спешната помощ и всички проекти, които движим в различни точки на страната, най-важното за нас е хората да не усещат проблем с наличието на медикаменти в мрежата”, каза министърът.

По думите му някои от медикаментите, които се следят, въобще не влизали в позитивния списък и не е било възможно да бъдат проследени. “Затова Министерството на здравеопазването предприема законови промени – да се даде възможност за медикаменти, за които има липса, да могат да бъдат включени за активно наблюдение и да се налага забрана за износ от страната”, обясни Меджидиев, цитиран от БТА.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *