Лятото е времето, в което най-много може да се насладим на събирания със семейството и приятелите на открито. Факт е обаче, че след всеки пикник, количеството на отпадъци, които се генерират са твърде много.

Като “Зелена медия”, CODE HEALTH TV, застава зад екологично чист и здравословен начин на живот. Единствената здравна медия в страната, Code Health TV,  представя една поредица от статии съдържащи съвети как да направите ежедневието по-целесъобразно за вас и за околната среда.

Днес ще говорим именно за начините, които да намалят отпадъците след организиран обяд или вечеря сред природата.

Нищо не ви пречи да организирате еко-парти, просто следвайте тези лесни съвети:

Направете своя собствена храна и напитки – гостите също могат да донесат нещо домашно приготвено.
Може да е изкушаващо да купувате на едро пакетирани ястия и напитки, но това може да доведе до загуба на храна (която в повечето случай ще трябва да изхвърлите).  Да не говорим, че ще имате задължението да почистите и съберете изхвърлените пластмасови бутилки, опаковки от храна и найлони.

Вместо това използвайте чаши, бутилки, прибори и  кутии за многократна употреба.

Защо? Проблемът с пластмасите за еднократна употреба е, че те често попадат в околната среда, където могат да причинят замърсяване и да навредят на дивата природа. Всяка година се генерират милиони тонове отпадъци и значително количество от тях завършва в океана. Там може да увреди деликатни екосистеми и да навреди или убие морски животни. За да се разгради пластмасата са нужни стотици години, така че ще продължава да замърсява околната среда за поколения напред.

Опитайте се да се сетите за последната си разходка на Витоша и пласмасовите бутилки от вода,  чашките от кафе и найлоновите торби, които се търкалят безпризорно сред природата.

Ако всеки един от нас положи елементарно усилие този пейзаж ще се промени.

Използвайте разумно приборите и съдовете
Има много начини да използвате съдове и прибори за пикник по екологичен начин. Ако използвате хартиени чинии и пластмасови вилици, не забравяйте да ги рециклирате, вместо просто да ги изхвърлите. По този начин давате своя принос за околната среда, а и винаги можете да изберете чинии и прибори за многократна употреба.

Изхвърляйте отпадъците разделно
Уверете се, че стъклените бутилки и хартиените опаковки се събират на отделни места, за да бъдат поставени в правилните контейнери за рециклиране.

Екологичен транспорт
Един от начините да намалим въздействието си върху околната среда е да насърчим гостите да използват обществен транспорт, споделено пътуване, електромобили, хибриди – за да стигнат до мястото за пикник. Това намалява зависимостта от изкопаеми горива и съответно – замърсяването на въздуха. Карането на велосипед е особено ефективен начин за намаляване на замърсяването, тъй като не произвежда никакви емисии и е добра форма на упражнения.

Ако държите на поканата – нека тя да е електронна,
Винаги е хубаво поканата за парти да е персонализирана. Повечето събития обикновено се организират чрез покани във Facebook и други социални медийни платформи. Удобно е, да, но му липсва онзи толкова важен личен щрих. Вместо да използвате социални медии или текстови съобщения, изберете от безбройните сайтове, които ви предлагат възможността да създавате персонализирани електронни покани, които можете бързо и лесно да изпратите по email. Особено удобно е, ако имате приятели, които отказват да използват Facebook, което вече се среща доста често.

Всеки има своята роля за опазване на околната среда – нужно е малко усилие и мисъл в тази насока.

Екипът на Code Health TV ви пожелава незабравими моменти сред природата.

 

 

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *