Забраната за износ на лекарства за диабет и антибиотици за деца се удължава отново, този път до 15 април. Заповедта за това вече е публикувана на уебстраницата на Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че сега действащата забрана за износ на тези видове лекарства изтече на 31 март. Първата заповед министърът издаде преди половин година – през октомври 2023 г., като от тогава и до момента тя се подновява ежемесечно, тъй като въпреки забраната проблемът остава нерешен.

Причина за прилагане на тази ограничителна мярка е фактът, че въпреки залегналите в законодателството механизми за ограничаване на износа на лекарствени продукти, у нас продължава да се наблюдава недостиг. Доказателство за това са постъпващите и към този момент сигнали в  Министерството на здравеопазването за липса в аптечната мрежа на инсулини и антибактериални лекарствени продукти, особено на лекарствените форми, предназначени за деца, аргументират се от ведомството. 

От МЗ посочват, че независимо от законния характер на износа на лекарствени продукти, използвани за лечение на диабет, в период на увеличено потребление, той, както и наблюдаваните забавяния в доставките, нарушават баланса между доставените на територията на страната лекарствени продукти и повишените нужди от тях за задоволяване на здравните потребности на населението.

Настоящата заповед е само за половин месец. Очаква се новият здравен министър да реши дали тя ще бъде удължена отново или ще се търси друг вариант за решаването на проблема с недостига и липсата на някои лекарства.

Новата заповед вижте тук.