Специалистите по диететика и здравословно хранене, разделят храната по цветове, защото имат различни вещества полезни за организма. Червените храни зареждат тялото с енергия и помагат на сърдечно – съдовата система да работи добре. Ето някои, които да включите в хранителния си режим, за да помогнете на сърцето си.

Домати

Доматите са много богати на антиоксиданта ликопен, който помага на организма ни да се защити от сърдечни болести. Доматите са нискокалорични, около 22 калории и доставят полезните за сърцето вещества.

Червени люти чушки

Червените люти чушки са полезни не само, когато искаме да редуцираме теглото си. Капсацина в тях, по последни проучвания, показва че унищожават раковите клетки и подпомагат метаболитните процеси в тялото.

червена чушка

Червено цвекло

Фолиевата киселина е полезна не само за бременните жени. Червеното цвекло дава около 20% от необходимата ни дневна доза. Много хора не приемат вкуса му, но може да се консумира като салата или фреш в комбинация с други храни. 

Нар

Нарът, плодът на боговете, помага за намаляване натрупването на мастни плаки по артериите и поддържа кръвното налягане. Богатото съдържание на антиоксиданти и витамин С, го правят добър „съюзник“ срещу възпалителни процеси. Важно, обаче, е да знаете, че нарът може да причини страничен ефект ако приемате лекарства за намаляване нивата на холестерола.

нар