Българският спортист Георги Пеев, претърпял трансплантация на сърце и бъбрек, постигна забележително постижение на Световното първенство за атлети претърпяли трансплантации в Пърт, Австралия. На 47 години Пеев взе златния медал на 100 метра бруст за 40-49 години.

До финала се класира и друг български спортист претърпял трансплантация – Огнян Ганчев от Шумен, който остана пети в дисциплината 50 метра гръб за 60-69 години. Пеев изрази благодарността си към семейството си, семействата на донорите, лекарите си и финансовите си поддръжници в публикация във Фейсбук. Той също така благодари на стотиците приятели, които му писаха, напомняйки му, че „Дарителството е живот!“

Пеев е известен с ролята си във филма на Стефан Командарев „Животът на живота“, който популяризира донорството на органи. През 2011 г. Пеев беше диагностициран с вирусна инфекция, която причини тежко бъбречно заболяване. Казаха му, че единствената му надежда е трансплантация. По време на предоперативната му оценка обаче лекарите откриват още по-сериозен проблем – вирусна дилатативна кардиомиопатия.

След като получи ново сърце през 2013 г. в „Св. Екатерина“, Пеев претърпя още една успешна бъбречна трансплантация през 2015 г. в „Александровска болница“. Оттогава той е активен участник в спорта и отявлен застъпник за ползите от донорството и трансплантацията на органи в България.

През 2016 г. Пеев бе коронясан за Европейски шампион на първенството за спортисти претърпяли трансплантации във Финландия, състезавайки се за пореден път на 100 метра бруст. Той е и член на Общинския съвет в Хасково, като продължава да вдъхновява и насърчава даряването на органи на нуждаещи се.

Снимка: Facebook