Националното сдружение на частните болници разпространи Позиция, с която призовава здравния министър да отмени издадените от Директори на РЗИ заповеди за забрана на планови дейности и планови операции в болниците.

Целият текст:
Във връзка с издадените заповеди от Директори на РЗИ за спиране на плановите операции и планови дейности в отделни административни области на страната, Националното сдружение на частните болници изразява следната позиция:

По принцип спирането на плановите дейности и плановите операции в болниците е архаична противоепидемична мярка и има предимно историческо значение. Нашите болници така или иначе прилагат контрол, чрез тестове на входа и имат обособени структури за лечение на пациенти с Ковид, така, че рискът от предаване на заразата вътре в болницата а е сведен до абсолютният минимум. Твърдим, че от гледна точка на разпространението на Коронавируса нашите болници са най-безопасните места в страната. Не може да става дори дума за сравнение с риска, на който са изложени хората в заведения, хотели, обществен транспорт, офиси на фирми и администрация и други, разрешени дейности.
Както и по други поводи сме заявявали Ковид не е нито най-разпространеното нито най-смъртоносното заболяване, от което страдат хората в момента и пренебрегването на всички останали за сметка на него ще ни струва твърде скъпо, защото забраната ни пречи да извършваме своевременно диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, белодробни и всякакви други заболявания, като в немалко случаи отлагането на медицинската помощ, може да има фатални последици за пациентите.
Подобни заповеди вредят, защото създават необоснован страх у хората да търсят и получават болнична медицинска помощ.

Искаме ясно да заявим, че при сегашният начин на финансиране, спирането на плановите дейности не води до финансови загуби за болниците. Позицията ни е обусловена единствено от грижата за нашите пациенти.
Призоваваме министърът на здравеопазването да отмени издадените вече заповеди и да насочи ограниченията там, където наистина ще имат ефект и няма да струват човешки животи. Призоваваме за разум и нека здравето на хората да не се превръща в залог на предстоящите избори.
Кр. Грудев – Председател на УС на НСЧБ.

 

ИНФОРМАЦИЯ: Право&Здраве