Източният Великден, известен още като Православен Великден или Пасха, е един от най-важните религиозни празници в България и се празнува с редица уникални традиции и обичаи.

Има много популярни традиции свързани с Великден у нас. От приготвянето на традиционни ястия , включително печено агне, козунак до боядисаните яйца.

Друга уникална традиция на източния Великден е паленето на свещи и пренасянето на Благодатния огън. В нощта срещу Великден Благодатният огън се пренася в България от Йерусалим и се разнася в църквите в цялата страна. По време на Великденската служба богомолците палят свещи от Благодатния огън и с тях осветяват затъмнения храм.


Благодатният огън е религиозна традиция, която датира от ранното християнство и се смята, че символизира възкресението на Исус Христос. Според традицията Благодатният огън се появява всяка година в навечерието на източния Великден в църквата на Божи гроб в Йерусалим, където се смята, че е мястото на разпъването и погребението на Исус.

Точният произход на традицията на Благодатния огън не е напълно ясен, но се смята, че е започнал през 9 век и оттогава е важна част от източноправославните празненства на Великден. Освен в България, Благодатният огън се разнася и в други православни църкви по света, включително Гърция, Русия и Румъния.

В България Благодатният огън се пренася в страната от делегация от представители на Българската православна църква, които пътуват до Йерусалим, за да го получат от Йерусалимския патриарх. След това делегацията се връща в България с Благодатния огън със специално нает полет, където е посрещната от тълпи богомолци на летището.

След като Благодатният огън пристигне в България, той се транспортира до православните храмове в цялата страна, където с него се запалват свещи и кандила. Това представлява светлината на Христос, за която се смята, че е триумфирала над тъмнината на греха и смъртта.

Благодатният огън се смята за чудотворно явление, а появяването му всяка година се възприема като потвърждение на истинността на християнската вяра. Традицията на Благодатния огън е важна част от източния Великден в България и е мощен символ на надеждата, обновлението и триумфа на живота над смъртта.