„Ето така изглеждат стотици часове труд в залата и на пистата. Идва ми да викам от щастие!!! “ – Радена Ангелова

„Бронзов Медал 400 м. гладко бягане Световно Първенство за атлети със синдром на Даун!!!!“- сподели старши треньорът на отбора, Слав Петков, във Фейсбук профила си. 

Радена Ангелова развя българското знаме, след като в оспорвана надпревара, взе бронз на 400 м. гладко бягане и донесе първия медал на световното първенство в Нимбурк.

Днес спортистите продължават участието си в оспорваната дисциплина, 800 м. спортно ходене. Надеждите за медали са възложени отново на Радена, заедно с Александър Асенов, Боян Вандов, Александър Александров и Емилиян Костадинов.

Радена Ангелова завършва на 7-мо място на 200 м. гладко бягане, а Алекс Асенов, на 9-та позиция в същата категория. 20-годишният Емилиян Костадинов е 6-ти в света на 800 м. спортно ходене.
През месец юли 2022 г. отборът на Слав Петков и Бойка Петкова заминават за Европейско първенство в Полша, за да участва в състезанията на „Световната федерация на хора с интелектуални затруднения“. Първенството е разделено в две групи – „Синдром на Даун“ и „Аутизъм“, като слънчевите атлети на България, ще се състезават и в двете категории.

Отборът на България на Федерацията за адаптирана физическа активност, получи възможност да участва в световния форум, с подкрепата на кампанията “Слънчевите спортисти на България” на Фондация “С Любов към теб” и единствената здравна телевизия, Code Health TV, провокирана от министъра на младежта и спорта в последния служебен кабинет, Андрей Кузманов, както и на Агенцията за хора с увреждания.

Пожелаваме още медали на тези талантливи, български, “слънчеви атлети”!

Снимки FAPABulgaria