Ако не сме в мир със себе си, то е защото сме забравили, че принадлежим един на друг”. Да си спомним тези думи на Майка Тереза, не само днес, в денят на милосърдието.

Денят  на унищожителните бомбардировки над Хирошима, 6 август, се отбелязва по целия свят не само като спомен за жертвите на тази трагедия, но и като Международен ден на лекарите на мира за мир, помогнали на жертвите на нападението! Хората с бели престилки, които със знание и милосърдие, спасяват човешки животи.

Всеки ден трябва да честваме милосърдието, като една от изконните ценности на общество. Значението на тази дума сякаш се е поразмило с времето, но трябва да го пазим дълбоко в сърцата и душите си. Добрите примери в живота, трябва да са пътя, по който всеки един от нас трябва да върви. Милосърдие е да помогнеш, да
си съпричастен, да дадеш, без да очакваш нищо в замяна. Затова и примерът на лекарите, помогнали при убийствените бомбардировки, трябва да остане жив.

Ние, хората сами унищожаваме най-голямата си ценност – живота.  Не случайно в Библията е казано “Ако имаш две ризи, дай едната на ближния!” Да бъдеш човек, не е просто дума, а състояние на ума и духа.