Разрушаваме мита за недостига на калции и обясняваме как да оправите ноктите си завинаги.

Искате да премахнете белите петна от ноктите ви? Противно на общоприетото мнение, белите следи по ноктите рядко са признак на недостиг на витамин или минерал и не е нужно да пиете повече мляко. Най-честата причина за бели петна всъщност е увреждане на нокътното легло.

Белите петна по ноктите са безвредни и обикновено няма за какво да се притеснявате, но те могат да развалят добрия маникюр или да са признак за гъбична инфекция.

Какви са белите петна по ноктите?

Белите петна по ноктите, известни още като левконихия, са състояние, при което на ноктите на ръцете или краката се появяват бели линии или точки и понякога образуват бели ленти по ширината на нокътя.

Левконихията е често срещано състояние на ноктите, което може да бъде причинено от редица неща. Най-често срещаните от тях са травми и гъбични инфекции на ноктите. Травмата може да бъде причинена от директно нараняване на нокътната матрица (областта, от която нокътът започва да расте) или на повърхността на нокътната плочка. Най-честата травма е причинена от маникюр, педикюр и използването на лакове за нокти на химическа основа.

Въпреки че травмите и гъбичните инфекции на ноктите са най-честите причини за левконихия, може да има и други опасения за здравето, които могат да доведат до бели следи по ноктите, включително следното:

  • Левконихията може да бъде наследствена.
  • Системни заболявания, като цироза на черния дроб, хронично бъбречно заболяване и хипоалбуминемия.
  • Лекарства като системна химиотерапия.
  • Алергични реакции, причинени от химикали в лакове за нокти, втвърдители и препарати за отстраняване.
  • Дерматологични състояния като псориазис и екзема.

Белите петна признак ли са на недостиг на витамини?

Ако често забелязвате следи по пръстите и ноктите на краката си, може би сте чували, че това показва недостиг на витамини и трябва да пиете повече мляко . Но белите петна по ноктите рядко са признак на недостиг на витамин или минерал. Докато липсата на цинк, калций или желязо може да бъде причина за левконихия, това е изключително рядко.

Как да лекуваме бели петна по ноктите

Възможно е да се отървете от белите петна по ноктите, в зависимост от това какво ги е причинило на първо място.

Ако белите петна са причинени от травма и увреждането не е трайно, тогава белите петна ще растат с растежа на нокътя. Продължителността на времето, за да се случи това, ще зависи от местоположението на белите петна. Бяло петно ​​в основата на нокът може да отнеме от 12 до 16 седмици, за да расте, но за нокът на крака може да отнеме до една година.

Ако белите петна са причинени от гъбична инфекция на ноктите , лечението е различно. Лекуването на нокътя с лазер, локални или орални лекарства може да помогне да се отървете от тези петна.

При други състояния, които не могат да бъдат разрешени, като дългосрочни системни медицински състояния, може да не бъде разрешена и белите следи ще останат. Ако случаят е такъв, препоръчително е да обсъдите това с Вашия лекар.“