Симона Вътева и нейното онлайн пространство ни запознават с функционалната медицина, как работи нашето тяло, алтернативни начини за лечение и най-важното – дава ни информация по важни теми, свързани с нашето здраве, на достъпен и разбираем език. Именно затова Code Health покани Симона да запознае и нашите читатели с интересни теми и да отговори на често задавани въпроси. Започваме с темата за неподозираните източни на токсини в дома ни:

Всеки от нас е наясно с риска за здравето, причинен от замърсяването на въздуха на открито. Щастливата новина, е че все повече хора опитват да правят наглед малко промени в начина си на живот, така че с тези действия да се грижат и за всички наоколо. Малцина обаче се замислят за качеството на въздуха в собствените си домове и работните помещения, в които изкарват огромна част от времето. Проучванията показват, че замърсеният въздух на закрито, може да бъде толкова опасен, колкото и този на открито. Дори има доказателства, че замърсителите на въздуха в закрити помещения могат да бъдат от 2 до 5 пъти по-високи от нивата на замърсяване на открито. Всъщност качеството на въздуха в затворени помещения е класирано на едно от челните места по опасност за общественото здраве. Днес, ние прекарваме времето си основно на закрито, и за това е да знаем за малко подозирани, но сигурни източници на токсини около нас.

Съдове за готвене с незалепващо покритие

Повече от 40 години са изминали, откакто е представен първия тиган с незалепващо покритие. Въпреки че концепцията на тези съдове е привлекателна за повечето готвачи, се оказва, че употребата им крие определени опасности. Покритието с незалепващо покритие, което е направено от политетрафлуоретилен отделя токсични газове, които са свързани с рак, органна недостатъчност, репродуктивни увреждания и други рискове за здравето.

По-здравословни възможности: Помислете за използване на съдове от неръждаема стомана, чугун или порцелан.

Конвенционални препарати за почистване

Универсалните почистващи препарати често съдържат токсични химикали като амоняк, който е много силен дразнител. Той може да причини увреждане на черния дроб и бъбреците. Белината е следващия често използван в домакинството продукт, който може да причини изгаряне на кожата и очите ви и да раздразни белите дробове. Препаратите за почистване на фурните и каналите могат да причинят химически изгаряния и да отделят токсични изпарения, които увреждат белите ви дробове.

По-здравословни възможности: Помислете за нетоксични почистващи продукти или направете свои собствени с основни съставки като сода за хляб и оцет. Има много достъпни рецепти, стига да имате интерес да ги приготвите и тествате.

Ароматизатор за въздух

Всички толкова харесваме прекрасните аромати, които се предлагат, но с течение на времето с тези така ароматни продукти се свързват все повече токсични ефекти. Дали те са твърди вещества, аерозоли, автоматични пръскачки, дифузер или щепсели, няма значение. Освежителите за въздух на базата на петролната химия могат да предизвикат дихателни проблеми, репродуктивни проблеми, вродени дефекти и вече са свързани с рак на гърдата, сърдечни заболявания и диабет.

По-здравословни възможности: Помислете за чести проветрения и използването на качествени ароматни масла в дифузер.

Компактни флуоресцентни крушки (CFL )

Тези крушки са много предпочитани, защото използват по-малко електроенергия. Тези обаче съдържат живак. Ако използвате тези крушки, в много страни се препоръчва те да бъдат отнесени в специални съоръжения при счупване или рециклиране.

По-здравословни възможности: Помислете дали не е добра идея да се придържате към старомодната електрическата крушка или LED крушките.

Химическите инсектициди и хербициди

Вредители и плевели могат да бъдат проблематични в домашната ни градина, но рискът за здравето от използването на тези продукти може да ви накара да преразгледате употребата им. Известно е, че препарати с активното вещество глифозат, могат да са първо причина за множество физически заболявания. Някои от препаратите могат да съдържат и циперметрин, известен дразнител за окото, кожата и дихателната и нервна системи.

По-здравословни варианти: има варианти на стари забравени народни традиции в градинарството, които насърчават използването на естествени защити срещу вредители.

Вещества за забавяне на горенето

Тези вещества се влагат във възглавници, матраци, сешоари, телевизори, компютри, килими, дори във вашия телефон. Полиброминирани дифенил етери (PBDE), използвани в някои матраци, могат да се натрупва в кръвта, кърмата, мастната тъкан и са свързани с проблеми с черния дроб, щитовидната жлеза, както и с развитие на невроза.

По-здравословни възможности: Може да помислите за закупуване на органичен матрак, лошата новина е, че към момента това за съжаление е скъпо удоволствие.

Омекотител за тъкани

Съгласно проучванията в омекотителите за тъкани се съдържат много химикали, включително бензилацетат, бензилов алкохол, етанол, лимонен, A-терпинеол, етилацетат, камфор, хлороформ и пентан . Много от тези химикали са свързани с разстройства на централната нервна система, инфекции на горните дихателни пътища и различни видове рак, както и с астматични реакции.

По-здравословни опции: Помислете за използването на продукти с естествени съставки.

Антибактериални продукти

От прекомерното им използване и усилията на микробите да оцелеят, днес живеем в свят на все повече бактерии, които са устойчиви на антибиотици. Има твърдения в научната литература, че тези антибактериални продукти могат да попречат на развитието и функцията на имунната система при малките деца.

По-здравословни възможности: Помислете да миете ръцете си по-често в обикновен сапун и вода или да използвате продукти с натурални съставки като качествени етерична масла.

Найлонови торбички

Те не се разграждат биологично и задръстват океаните, пречат на морския живот и снабдяването му с храна.

По-здравословни възможности: Помислете за торба за многократна употреба.

Пластмасови бутилки

Повечето пластмасови бутилки се правят с BPA, химикал, който навлизайки в тялото ни, може да имитира действието на хормони, което внася хаос в работата на ендокринната ни система. Когато са изложени на топлина, бутилките изпускат тези химикали с по-бързи темпове във водата или напитката ви.

По-здравословни възможности: Помислете за бутилки от неръждаема стомана или стъкло.

Ароматизиран прах за пране

Почти всички почистващи препарати съдържат аромат (fragrance), дори тези, които са изброени като без аромат, обикновено имат скрита съставка, която всъщност придава аромат. 95% от химикалите, използвани в ароматите, са направени от нефтени продукти. За много от тях е известно, че причиняват рак, вродени дефекти и увреждане на белите дробове, мозъка и нервите. Ароматите (fragrance ) не се регулират от никое правителство или здравна агенция. Няма закон, който изисква съставките на ароматите да се поставят върху етикетите на продуктите. В момента се правят опит за някаква регулация в ЕС, но все още такава няма.

По-здравословни опции: Помислете за използване на продукти с естествени материали и внимателно четете етикетите.

Парфюми и ароматизирани сапуни

И при тези продукти 95% от химикалите, използвани в ароматите им, са направени от нефтени продукти и за тях важи, казаното в горната точка.

По-здравословни опции: На пазара има много органични сапуни, както и различни варианти на парфюми с естествени съставки. Ароматът им никога няма да е като на другите, но пък са щадящи телата ни.

References:

https://www.epa.gov/region1/communities/indoorair.html

//www.greenmedinfo.health/blog/your-cookware-increasing-your-breast-cancer-risk1

https://www.immuneweb.org/articles/perfume.html

https://www.ewg.org/research/pfcs-global-contaminants/teflon-and-other-non-stick-pans-kill-birds

https://www.ewg.org/news/videos/ewg-teflon-can-create-negative-side-effects

https://www.ewg.org/enviroblog/2009/06/recycling-cfls-maine-and-beyond

https://www.articlesbase.com/diy-articles/health-hazards-of-chemical-fertilizers-1891706.html

https://www.journals.elsevier.com/science-of-the-total-environment/

https://www.ewg.org/enviroblog/2011/09/your-best-air-freshener-isnt-air-freshener

https://www.greenmedinfo.com/blog/13-chemical-threats-remove-your-home