Три нови апарата получи детското отделение на Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД -Пловдив. Средствата за дарението са събрани по време на благотворителния пролетен бал на Студентския съвет към Медицински университет – Пловдив. 

Дарението включва специален апарат за магнитотерапия, който може да се използва и за най-малките деца. Предназначен за терапия с променливи нискочестотни магнитни полета и променящ интензитет от нула.

Клиниката получи и четири-канален портативен електростимулатор – един от най-често използваните в рехабилитацията. С него се правят стимулации на мускули, на засегнатите крайници, на деца с детска церебрална парализа и с родови травми. Апаратурата е с променящи се параметри, които покриват почти цялата патология.

Третият апарат е уред за светлинна терапия Bioptron с изключително широко приложение. Той е преносим и може да бъде използвана и когато се правят консултации и лечения в Клиниката по педиатрия, когато децата не могат да дойдат в този кабинет.

дарение

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина разполага с нова високотехнологична апаратура, като на разположение на пациентите е апаратура за рехабилитация на деца с церебрална парализа и други неврологични заболявания, апарат за роботизирана локомоторна терапия, велотренажор за преодоляване на спастицитета и подобряване на движенията, апарат за електростимулация на базата на обратната връзка, вестибуларна система, роботизирани системи за рехабилитация на горен крайник.

Звеното разполага и с нов клас апарат за високоинтензивна лазертерапия и апарат за високоинтензивна магнитотерапия. Освен диагностично-лечебна, в клиниката се извършва още консултативна, научноизследователска и преподавателска дейност.

Източник: Успелите.бг