кръводарител

Всяка година на 14 юни в страните по целия свят се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват кръв. 

Мотото на тазгодишната инициатива е: “Дари кръв, дари плазма, сподели живот, прави го често!“. Целта е да се насочи общественото внимание към пациентите, нуждаещи се от доживотна поддържаща терапия с кръв и кръвни съставки, и ролята, която всеки човек може да има за спасяването на човешки живот. През 2023 г. страна домакин на Световния ден на кръводарителя е Алжир и нейната Национална служба по кръвопреливане.

Човешката кръв няма заместител и редовното кръводаряване е от решаващо значение за осигуряването на достатъчно количество кръв и кръвни съставки, необходими за лечението на всички нуждаещи се пациенти, посочват от БЧК.

Също днес, Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК) започва програмата „БОДК училище”. Чрез нея ще се финансират и осъществят информационни кампании в пет български училища. “Заедно с дългосрочната инициатива Академия за доброволци, програмата разширява образователното направление на организацията и дава възможност да се повиши осведомеността за кръводаряването сред най-младите”, посочват от БОДК. 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *