През последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета „Fit for 55“, темата за Зеления преход към нисковъглеродна икономика отново излезе на преден план в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло.
На 10 юни в София се проведе конференция „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“. Целта на конференцията е да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите.
За да представят българската визия в различните панели бяха поканени президентът на Република България, министри и представители на законодателната и на местната власт.
Събитието беше структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях се обсъдиха следните теми: финансови инструменти за справедлив преход; иновации и изкуствен интелект; енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.