Създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация

“Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март”, това обясни проф. Радка Аргирова – вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира. 

“Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна”, подчерта вирусологът.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозен от оригиналния щам. Характерно за него е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

По думите на вирусологът това изменение на коронавируса не засяга секвенцията (поредност от аминокиселини – б.р.), които представляват имуногена на ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех”.

“Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост”, посочи тя и добави, че бумът на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса.

Вирусологът беше категорична, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Радка Аргирова в предаването “12+4” можете да видите тук: https://bnr.bg/

Източник: https://bnr.bg/

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *