Много често при операции, хирурзите са ограничени откъм инструменти при по-сложни манипулации или недобра видимост на отвореното място и тук идват на помощ роботите

Специалисти от университета в Торонто са разработили тънък и гъвкав робот, който много напомня на змия. Заради спецификата си, той може да помогне при извършването на операции на труднодостъпни места и особено при тежки мозъчни интервенции.

Нуждата от такъв робот, провокира създателите му, които смятат, че има потенциал да се направи революция в хирургията и да се прилага в невъзможни до момента операции.ю

Гъвкавата роботизирана змия с диаметър до 7 милиметра ще бъде контролирана от хирурзи и с нейна помощ ще имат възможност да достигнат до точното място, без да увреждат жизненоважни тъкани и органи. Въпреки че ще се управлява от хирурзи, този робот ще може самостоятелно да определя как да избягва препятствията и да разпознава целта. Предимство е и, че с негова помощ ще могат да се вземат тъканни проби или да се инжектира лекарство директно в тумора.

В неврохирургията възможностите на лекарите в много случаи са ограничени и трудно достигат до злокачествените образувания в мозъка. Сега с този змиевиден робот, възможностите им за качествено лечение се увеличават, без да увреждат здрава тъкан.

Този иновативен за медицината робот, може да се използва и в космоса и за спасителни мисии.

 

Снимка: Envato.com