Знаете ли, че сокът от цитрусовите плодове увеличава ползотворния ефект от зеления чай? Това мнение се потвърждава от специалисти. Знаем за свойствата на зеления чай и, че е силен антиоксидант. Такива, обаче, притежават и лимоните, портокалите грейпфрута. Напълно логично е комбинацията между тях да има синергичен ефект.
Учени в университета Пърдю са изследвали ефекта на различни сокове и сметани върху катехините, съдържащи се в чая. Именно те са с антиоксидантни свойства. Именно цитрусовите сокове и изобщо витамин С повишава нивото им в чая.
Смята се, че именно на катехините се дължи благотворното влияние на зеления чай. Те редуцират риска от рак, сърдечен инцидент, мозъчен инсулт. Специалистите казва, че катехините са нестабилни в среда с ниска киселинност, каквато е тази в червата. Цитрусовият сок осигурява ниско рН, което осигурява доброто усвояване на катехините. Най-силен ефект има лимонът, казват изследванията.