Какъв чай обичате да пиете? Някои предпочитат билков, други плодов, но и зеленият чай има своите почитатели. Знаем, че редовната му консумация ни помага да сме енергични, подобрява метаболизма и храносмилането, грижи се за здравето на сърцето, доброто ни настроение. Но зеленият чай има и редица ползи за оралното здраве.

За здрави венци
Венци, които се отдръпват, кървят, болят, загуба на зъб… Проблем, който не търпи отлагане, защото може да се касае за пародонтоза – хронично възпаление в отговор на бактерии в устната кухина, увреждащо венците и костната структура, които поддържат нашите зъби. От друга страна, според западни изследвания, полезният зелен чай, помага за намаляването на възпаления в устната кухина и предпазва от развитие на пародонтални заболявания, като и подобрява здравето на венците и зъбите

Намалява риска от кариеси
Благодарение на това, че уникалният зелен чай има качествата да контролира развитието на вредни бактерии в устата и да понижава киселинността на слюнката и зъбната плака, той може да бъде нашата любима напитка за по-малко кариеси. Според някои изследвания, дори жабуренето на устата с отвара от зелен чай може да подобри оралното здраве.

Спасение от лошия дъх
Още една причина да пием по-често зелен чай е това, че той може значително да подобри дъха ни. Изследване проведено от специалисти от Стоматологичния факултет на Университета на Британска Колумбия, достига до резултати, които показват, че зеленият чай превъзхожда ментовите бонбони и дъвки, както и маслото от семена на магданоз, на които повечето хора се доверяват за справяне с лошия дъх.

Важно е да знаете, че изплакването на устната кухина със зелен чай, както и консумацията му, могат леко да оцветят зъбите ви. За да се възползвате максимално от неговите полезни качества, опитайте се да го консумирате без добавени захар и овкусители.

Контрол на рака
Ракът може да порази дори устната кухина. Учени от Тексаския университет, след проведени продължителни изследвания, са достигнали до извода, че антиоксидантите в зеления чай могат да намалят риска от клетъчни увреждания и развитието на тумори, съобщава bitedental.com.au. В едно от проучванията, пациенти с предракови лезии в устата са получавали екстракт от зелен чай, който е забавил прогресията до рак на устната кухина.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *