На пръв поглед всяка майка знае, че за да има нейното дете прекрасна усмивка от здрави, хубави и добре подредени зъби навременната грижа за зъбите е много важна.

Добрата устна хигиена, правилното и редовно почистване, подходящите продукти за орална хигиена, избягването на вредни храни и напитки, редовните прегледи при стоматолога са все ясни и полезни мерки за добро дентално здраве.

Със сигурност трябва да сме бдителни и за някои вредни навици, като смученето на пръст или скърцането със зъби.

Защо дишането през носа има значение за правилната захапка?

  • През първата година децата дишат само през носа
  • Дишането през устата е компенсаторен механизъм, който усвояваме, за да си „помогнем“ при хрема и запушен нос
  • Дишането през устата е нашия резервен изход, но при децата често се превръща в навик.

Защо дишането през устата вреди на зъбите?

  • Постоянното устно дишане нарушава посоката на развитие на долната челюст
  • Езикът започва да седи в ниска позиция в устната кухина, за да „подпомогне“ физиологичното дишане и съответно твърдото небце става високо и тясно
  • Езикът оказва постоянен натиск върху зъбите, който се наблюдава при хранене, говорене и покой
  • Устното дишане може да причини изместване и изкривяване на зъбите и дори типична лицево-челюстна деформация (аденоиден тип лице)

Дишането през устата може да е вреден навик, който трябва да преодолеем заедно с детето, помощта на психолога, много старание и упоритост.

Много по-често, обаче, причината за дишането през устата е поради запушен нос при ринити, риносинуити, тонзилити, хипертрофия на сливиците (трета сливица) и др.

Да не забравяме, че честият запушен нос е една „естествена“ причина детето ни  често да прибягва до дишане през устата и така този спасителен механизъм се превърща във вреден навик (ще диша през устата и при незапушен нос).

Затова е особено важно носът да е проходим.

Редовните промивки на нослетата ще им помогнат да правят това, за което са предназначени.

По-полезно е промивките да са с разтвор на морска вода, а не с физиологичен разтвор, за да се осигурят всички минерали нужни на лигавицата, за да е здрава.

Тонимер е отличен вариант за целта.

Когато детето е здраво е добре да се прави ежедневно почистване с Тонимер изотонична серия. Тонимер софт спрей ( за по-големи деца), Тонимер бейби спрей (за кърмачета) или Тонимер ампули.

Ако има хрема, възпаление или инфекция могат да се ползва Тонимер хипертонична серия.

 

За контакти: z.petrova@medicalpoint.bg