Изследванията на хора с нарколепсия променят начина, по който разбираме влиянието на химикалите, наречени орексини, върху съня, апетита и много други.

Нарколепсията е нарушение, което причинява прекомерна сънливост през деня, често и катаплексия (внезапна мускулна слабост, причинена от силни емоции) и нарушения на нощния сън.

Има доказателства, че хората с нарколепсия проявяват различно поведение при хранене и че това надхвърля ефектите от обикновената умора. Разбирането на това е важно, тъй като затлъстяването е два пъти по-често при хора с нарколепсия, а нарколепсията също е свързана с хранителни разстройства.

Намирането на връзки между нарколепсията и апетита не е толкова изненадващо. Нарколепсията се причинява от загубата на мозъчни клетки, които произвеждат два химикала, наречени орексини (известни също като хипокретини). Ефектите им са, че освен че участват в цикъла сън-будност, те влияят на мотивацията, играят роля в апетита, помагат за контрола на сърдечно-съдовата и хормоналната система и участват в регулирането на топлината.

Ефектите върху апетита, изглежда надхвърлят ефектите от просто недоспиване. Изследователите заключават: „Тези резултати подкрепят нашето тълкуване, че дефицитът на орексин е свързан с намалена връзка между субективните преживявания и избора на храна.“

Изследователите са идентифицирали други необичайни поведения, които са по-чести при нарколепсията, някои от които могат да допринесат за по-високия процент на затлъстяване. Те включват разстройство на храненето, свързано със съня, при което хората неволно ядат или пият през нощта. Това може да причини зъбни проблеми и е опасно: хората рискуват да се наранят, когато не са напълно нащрек, да запалят пожари, да се задавят и дори да погълнат отровни неща.

Има и нощно пушене, поведение „извън контрол“, при което хората се чувстват принудени да пушат, когато се събудят през нощта.

Проучване от 2011 г. установи, че 32% от хората с нарколепсия, които са интервюирани, са имали нарушение на храненето, свързано със съня, в сравнение с 3% от хората в група, съобразена с възрастта, пола и къде живеят.

 

 

Информация: mosaicscience.com