Защо е важно да ядем гъби често?

От stefi
Гъбите са едни от най-полезните източници на хранителни вещества, опаковани в чудесен вкус с малко калории. Разнообразието от гъби дава богата палитра от вкусове и аромати, които можете да включите по различни начини в любимите си рецепти.

 

Гъбите са любим заместител на месото за много вегетарианци и вегани. Те са изключително богати на растителни протеини и фибри, които дават усещане за ситост задълго.

Каква е хранителната стойност на гъбите?
Гъбите са изпълнени с огромно изобилие и разнообразие от хранителни вещества. Те са източник на витамини и минерали, сред които витамини от група В, С, D, фолиева киселина, мед, калий, селен, цинк, фибри и антиоксиданти, според WebMD. Всички те вкупом защитават клетките от стареене, от злокачествени изменения, от възпаления.

Кои са най-важните ползи за здравето от консумацията на гъби?

Сърдечносъдово здраве
Гъбите са много богати на калий. Той е важен електролит за сърдечносъдовата система, защото регулира кръвното налягане и намалява напрежението върху стените на кръвоносните съдове. Поддържането на оптимални нива на калий в кръвта спомага за превенцията на инфаркти и инсулти.

Може да намалят риска от рак
Гъбите са с богато съдържание на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в клетките. Неутрализират влиянието на свободните радикали в тях, като по този начин намаляват риска от изменения в деленето на клетките, водещо до злокачествени промени в тях. Изследване, публикувано в Medical News Today констатира, че редовната консумация на гъби може да намали риска от някои видове рак, сред които рак на гърдата.

Може да помогнат в контрола и превенцията на диабет
Тъй като гъбите са съставени от голямо количество фибри, те имат свойството да спомагат за поддържането на здравословни нива на кръвна захар. Фибрите в гъбите допринасят за намаляване на скоковете в кръвната захар, които имат потенциално опасен характер за страдащите от диабет и предразположените към него. Предотвратяването на резките скокове в кръвната захар е от огромно значение и за намаляване риска от увреждане на тъкани и органи в тялото.

Подобряват имунитета
В гъбите се съдържат бета-глюкани. Тези съединения стимулират функциите на имунната система, като допринасят за по-добър имунитет. Те подобряват способността на клетките на имунната система да се борят с чуждите агенти, навлизащи в организма и причиняващи заболявания и инфекции.


Подобряване на паметта
Редовната консумация на гъби може да подобри паметовите процеси и да стимулира функциите на мозъка и нервната система, според goodhousekeeping.com. Това се случва благодарение на антиоксидантите в тях. Те стимулират работата на нервните клетки и имат противовъзпалителен и антистареещ ефект, който забавя процесите на стареене и проблемите с паметта.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

 

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки