Кога за последен път сте чели книга или по-дълга статия в списание? Дали вашите ежедневни навици за четене не се концентрират около туитове, актуализации във Facebook или тагове в Instagram?

Четенето има значителен брой предимства и ето 10 от тях, за да започнете да четете:

1. Психическа стимулация

Проучванията показват, че психическата стимулация може да забави развитието на (или евентуално дори да предотврати) болестта на Алцхаймер и деменцията, тъй като поддържането на мозъка ви активен и ангажиран предотвратява подобни прояви.

Подобно на всеки друг мускул в тялото, мозъкът се нуждае от упражнения, за да се поддържа силен и здрав. Реденето на пъзели и игри като шах също се оказват полезни при когнитивното стимулиране.

2. Намаляване на стреса

Без значение колко стрес имате на работното място, в личните си отношения или безброй други проблеми, с които се сблъсквате в ежедневието, всичко просто изчезва, когато се загубите в страхотна история. Добре написаният роман може да ви пренесе в други сфери, докато ангажираща статия ще ви разсее и ще ви задържи в настоящия момент, оставяйки напрежението да спадне и ще ви позволи да се отпуснете.

3. Знание

Всичко, което прочетете, изпълва главата ви с нови частици информация и никога не знаете кога тя може да ви бъде полезна. Колкото повече знания имате, толкова по-добре сте подготвени да се справите с всяко предизвикателство, с което някога ще се сблъскате.

Освен това, тук има малко храна за размисъл: ако някога се окажете в тежко положение, не забравяйте, че въпреки че може да загубите всичко друго – работата си, имуществото си, парите си – знанията никога не могат да бъдат взети от вас. 

4. Разширяване на речниковия запас

Това върви с горната тема: Колкото повече четете, толкова повече думи научавате и те неизбежно ще навлязат във вашия ежедневен речник.

Да говориш добре и правилно е от голяма помощ във всяка професия. Това би могло дори да помогне в кариерата ви, тъй като тези, които говорят добре и са запознати с различни теми, са склонни да получават повишения по-бързо (и по-често) от тези с по-малък речник и липса на осведоменост за литературата, научни открития и глобални събития.

Четенето на книги също е от жизненоважно значение за изучаването на нови езици , тъй като разбирате много думи, използвани в контекста, което ще подобри владеенето на език говоримо и писмено.

5. Подобряване на паметта

Когато четете книга, трябва да запомните асортимент от герои, техния произход, амбиции, история и нюанси, както и различните сюжети и подзаговори, които преплитат пътя си през всяка история. Това е доста информация за запомняне, но мозъкът е прекрасен и може да си спомни тези неща с относителна лекота.

Удивително е, че всяка нова памет, която създавате, създава нови синапси (мозъчни пътища) и укрепва съществуващите, което подпомага краткосрочната памет. 

6. По-силни умения за аналитично мислене

Чели ли сте някога невероятен мистериозен роман и сами да сте разгадали мистерията, преди да завършите книгата? Ако е така, значи сте успели да приложите критично и аналитично мислене, като вземете под внимание всички предоставени подробности и ги подредите, за да определите „кой го е направил“.

Същата способност за анализ на детайли също е полезна, когато става въпрос за критика на сюжета; определяне дали е добре написано, дали героите са правилно развити, дали сюжетът протича гладко и т.н.

Ако някога имате възможност да обсъдите книгата с други хора, ще можете да изразите ясно мнението си, тъй като сте отделили време, за да обмислите наистина всички аспекти.

7. Подобрен фокус и концентрация

В нашия луд по интернет свят вниманието се привлича в милион различни посоки едновременно, докато изпълняваме много задачи всеки ден.

В един период от 5 минути, обикновеният човек ще раздели времето си между работа по задача, проверка на имейл, чат с няколко души, следене на Twitter, наблюдение на смартфона си, и взаимодействие с колеги. Този тип поведение води до повишаване на нивата на стрес и намалява нашата производителност.

Когато четете книга, цялото ви внимание е съсредоточено върху историята – останалият свят просто отпада и можете да се потопите във всеки фин детайл, който поглъщате.

Опитайте да четете 15-20 минути преди работа (т.е. на сутрешното си пътуване, ако използвате обществен транспорт) и ще се изненадате колко по-концентрирани сте, след като стигнете до офиса.

8. По-добри умения за писане

Това върви ръка за ръка с разширяването на вашия речник: Четенето има забележим ефект върху собственото писане, тъй като спазването на ритъма, плавността и стиловете на писане на други автори неизменно ще повлияе на собственото ви творчество.

По същия начин, по който музикантите си влияят един от друг и художниците използват техники, установени от предишни майстори, така и писателите се научават как да изработват текстове, като четат творбите на други.

9. Спокойствие

В допълнение към релаксацията, която съпътства четенето на добра книга, възможно е темата, по която четете, да донесе огромен вътрешен мир и спокойствие.

Четенето на духовни текстове може да понижи кръвното налягане и да доведе до огромно чувство на спокойствие, докато е доказано, че четенето на книги за самопомощ помага на хора, страдащи от определени разстройства на настроението и леки психични заболявания. 

10. Безплатни забавления

Въпреки че много от нас обичат да купуват книги, за да можем да ги запазим за бъдещо препрочитане или спомен, те могат да бъдат доста скъпи.

За нискобюджетни забавления можете да посетите местната библиотека и да се насладите на славата на безбройните томове, достъпни там безплатно. Библиотеките имат книги по всяка тема, която можете да си представите, и тъй като те обновяват своя запас и постоянно получават нови книги, никога няма да останете без материали за четене.

Има и много източници онлайн, където можете да изтеглите безплатни електронни книги , така че отидете на лов за нещо ново за четене!

Има жанр за четене за всеки грамотен човек на планетата и независимо дали вкусовете ви са в класическата литература, поезията, модните списания, биографиите, религиозните текстове, книгите за млади възрастни, ръководствата за самопомощ или романтичните романи, има за всекиго по нещо.

Отдръпнете се от компютъра си за малко, отворете книга и се заредете с нови знания, спокойствие и енергия!