Лято е и едно от най-големите предимства на сезона е това, че лесно можем да намерим пресни и свежи подправки, като магданоз. Често подценявано чудо на природата, което заслужава да го похапваме ежедневно. В повечето случаи служи като украса и бива изхвърлян, но се оказва, че полезните му свойства далеч не заслужават такова отношение. Нека разберем повече за тях в следващите редове.

Защо е полезно да включваме повече магданоз в менюто си?

Магданозът е издръжливо, зелено, двугодишно растение, което е най-известно с ролята си в кулинарията. Най-изявено присъствие той има в сезонните пресни салати. Има зелен цвят на листата – частта, която се използва от човека за храна. Пряк родственик е на целината и морковите.

Билката има характерна, леко остра миризма, която придава специфичен аромат на рецептите, в които го откриваме. Когато е пресен, магданозът има светлозелен цвят на листата, а когато наближава разцвета си – листата му потъмняват.

Кои са полезните витамини и минерали, които съдържа?

Магданозът е известен като средство за подобряване на дъха, но и чудо на природата, пълно с витамини. Сред тях са витамин C – известен начин да повишим имунитета си. Изследвания потвърждават, че магданозът съдържа, за половин чаша, около 3 пъти повече от така известния витамин от същото количество портокалов сок. Към него се добавят и витамини K и А, които имат голямо значени за зрението и опорно-двигателната ни система. Дефицитът на витамин K може да доведе до по-лесно счупване на костите при натоварване. Отделно от това, важна функция на този витамин е, че спомага по-голямото усвояване на калций – другият най-важен елемент за здравето и развитието на опорно-двигателната ни система.

Употребата на магданоз и ползите му за организма ни

Хранителните вещества в магданоза далеч не се изчерпват само с описаните по-горе витамини K, A, B12 и C.

Сред полезните микроелементи, които откриваме в билката, са още:

  • желязо: половин чаша пресен магданоз ни носи около 10% от дневната препоръчителна доза от елемента
  • калций: така заздравява костната система;
  • хлорофил: на него билката дължи зеленият си цвят, но помага на организма ни, като подсилва имунитета ни;
  • магданозът ограничава възпаленията и прочиства токсините чрез високото съдържание на антиоксиданти;
  • омега-3 мастни киселини, които предотвратяват сърдечно-съдови заболявания и помагат при артрит;

Комбинацията от всички елементи, минерали и полезни вещества прави подправката незаменима за организма ни. Затова е добре и да не го забравяме в лятното меню.

Къде да включим повече магданоз в менюто си?

Предимство на магданоза е неговата издръжливост на времето и външните условия. Може да го използвате както в пресен, така и в изсушен вид – без да губи от витамините си. Нещо повече – сушенето на магданоз не е трудно и можете съвсем лесно да го направите в домашни условия и така да съхраните за по-дълго време на сухо място билката.

Най-лесният начин да включим повече магданоз в менюто си е да похапваме повече салати, в които той присъства. Нещо повече – приготвяйте собствен дресинг у дома. Или песто от магданоз. Така от една страна ще предотвратите попадането на потенциални вредни вещества и захар, но и ще можете да включите така полезния магданоз.

Отделно от това, ако все пак предпочитате готвените ястия, винаги можете да го добавите към различните видове печива: ориз, месо, картофи. Ако сте на кето диета и не консумирате ориз и картофи, наблегнете на магданоза в салатите и домашните дресинги и сосове. Желателно е обаче ястията да бъдат приготвяни като задушени или печени, но не и пържени, тъй като високата температура на мазнината убива голяма част от витамините в магданоза.

Повече може да прочетете тук: https://www.forlife.bg/zashto-da-dobavqme-magdanoz-v-hranata-si?fbclid=IwAR21miDJUvALrexhtNxSoANLd8Y-5EZ48EvqGG7YmUUb_728a6oW2vy41VM

Източник: http://www.forlife.bg