2588 са новите случаи на положителни тестове за коронавирус, регистриран през последното денонощие. Това е най-високият брой заразени, регистрирани от началото на годината, като тенденцията е на постепенно нарастване. Броят на починалите за денонощието също е рекорден от началото на годината 117. Отчита се ръст в броя на хоспитализираните – 4777 и на настанените в интензивните отделения – 414. Директорите на РЗИ в страната са издали заповеди до всички болници отново да разкрият, закритите преди месец „ковид“ отделения. Решението е предимно превантивно, но показва също, че капацитетът на откритите ковид отделения вече е изчерпан.

Така изглежда графически броят на заразените на всеки 10 дни от началото на годината. В първите 10 дни на януари се отбелязва лек спад, след което кривата на нарастване става все по-стръмна.

number pcr pol 2021

Числата идват на фона на обявеното от 1-ви март разхлабване на мерките за изолация и отваряне на ресторантните и кафенетата, но ръстът на заразените няма връзка с тях, защото е минал само един ден. Ефектът от отварянето им може да се очаква след десетина дни. Ако темпът на нарастване се запази, в средата на март може да достигнем по броя на заразените нивата от ноември и декември миналата година, когато отбелязахме рекорд на броя на починалите. Това може да накара Правителството отново да затвори заведенията и големите търговски центрове в следващите дни, въпреки че броят на заразените очевидно не е в корелация с прилагани мерки. Ако направим паралел с началото на пандемията в северна Италия, може да предположим, че ръстът на заразените вероятно се дължи най-вече на зимните ски и спа курорти.

Източник: Право&Здраве

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *