С над 40% се е понижила заболеваемостта от кариес при децата, благодарение на националната програма за профилактика на оралните заболявания. Тя е въведена преди дванадесет години.

Данните са от главния секретар на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, изнесени на среща в сградата на Община Бургас.

През 2010 година е направено скринингово проучване, обхванало над 20 000 деца в страната. Резултатите от него сочат, че 98,7 на сто от децата са имали кариес на постоянните дъвкателни зъби, а 70 на сто от тях и усложнения от кариеса.

“За да предотвратим всичко това, започнахме да изпълняваме национална програма за поставяне на силанти при децата. Най-подходяща е възрастта между 6 и 8 години. Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информирано съгласие на родителите”, каза д-р Борислав Миланов. По думите му резултатите от провежданата вече 12 години национална програма показват, че силанизираните постоянни зъби до момента са 500 000. Благодарение на силанизирането намалява до 300 пъти възможността да се развие кариес, а 70 процента от зъбите, които са силанизирани, нямат кариес и са здрави. Д-р Миланов разказа, че е установено, че на децата до 18-годишна възраст се изваждат около 10 000 постоянни зъби на година заради усложнения от кариес. През 2019 г. спадът вече е с около 3 000 извадени на година.

Над 500 са зъболекарите в страната, които осъществяват дейностите по силанизиране на първите постоянни зъби по националната програма.

 

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *