Във всеки етап на живота, поради една или друга причина, може да се наложи екстракция на зъб или той самостоятелно да падне. Освен при замяната на млечни с постоянни, което се характеризира като естествен процес, който не изисква почти никаква намеса, във всеки друг случай е необходима такава.

Тук на помощ идва имплантологията като дял от стоматологията и по-специално зъбните импланти. Научете повече за предимствата, естеството им и други важни особености, касаещи този избор, споделени от нашия екип от сайт за здраве Code Health.

Кога е подходящо поставяне на зъбни импланти?

Поставянето на зъбни импланти е популярен и високоефективен метод за корекция на усмивката за хора, които са загубили един или повече зъби, независимо дали е поради травми, заболявания или други причини. Имплантологичното лечение е подходящо за хора, които търсят постоянни резултати, естествен вид на усмивката и подобрена функционалност, както и такива, които не искат подвижни протези.

Какво трябва да знаете за зъбните импланти?

Те представляват титаниеви винтове, които се характеризират с голяма здравина, биосъвместимост с човешкото тяло и в много редки случаи се отхвърлят от организма. Зъбните импланти се използват с цел възстановяване на естетиката и функционалността на усмивката, там където липсват дъвкателни органи. Освен това, имплантологичното лечение цели запазване на костта. С времето, при липса на зъб, който да крепи костта, тя започва да се стопява и разрушава, което е необратимо.

За да се запази костта, зъбните импланти се имплантират в нея, където заемат функцията на кореновата система на дъвкателните органи. Върху тях може да се постави коронка, като по този начин може да се погрижите както за видимата, така и за невидимата част от дъвкателните апарати.

Какви видове има?

В зависимост от нуждите на пациента и естеството на проблемите се разграничават следните видове:

 1. Възстановяване само на един зъб – използва се при липса само на един зъб, като трябва да се направи предварителна оценка дали сте подходящи за имплантирането.
 2. Поставяне на мост върху зъбни импланти – когато имате повече от един липсващ дъвкателен орган и разположението им е в съседство, може да се приложи този вариант. Мостът разполага с две корони, които се поставят от двете страни на липсващите зъби.
 3. Поставяне на протеза върху импланти – този метод на лечение се прилага при липса на два или повече дъвкателни органи, които не се намират в съседство. Най-често този вариант се прилага при пълно обеззъбяване.

Вашият имплантолог ще определи хода на лечението, след като направи оценка на състоянието ви. 

Процедура – стъпки, възстановителен процес и резултати

Процедурата изисква клинична обстановка, специализирано оборудване и екип от опитни и квалифицирани професионалисти, които да изпълнят всички стъпки безупречно.

Стъпките по имплантологичното лечение са следните:

 1. Предварителен преглед и оценка
  Определяне на общото здравословно състояние, броят на липсващите дъвкателни органи и други особености, важни за лечението.
 2. Определяне на нуждите и хода на лечение
  След назначаване на триизмерно заснемане на устната кухина с рентгенова технология се определя дали кандидатът е подходящ, след което се пристъпва към определяне на детайлите.
 3. Хирургична намеса по поставяне
  Извършва се под местна анестезия, като при по-чувствителни пациенти или такива, страдащи от страхови неврози, може да се приложи метод на седация.
 4. Разкриване
  Извършва се около 1-2 седмици по-късно, а оперативната намеса е по-малка, отколкото при самото поставяне. При етапът на разкриването покривната част на винта трябва да се отстрани и да се замести с гингивоформер.
 5. Протезиране
  Следва изработката на протетичните структури в зъботехническа лаборатория, след като са снети отпечатъци.
 6. Проследяване
  Обикновено е необходим период от 4-6 месеца, за да може винтът да се интегрира в костта. През това време се извършват периодични прегледи при денталния специалист.

Има ли значение изборът на клиника за поставяне на зъбни импланти?

Изборът на добър имплантолог е ключов за успеха на процедурата и дългосрочното използване на зъбните импланти по предназначение без проблеми. Основополагащо е да заложите на утвърдена клиника, където работи екип, тясно специализиран в имплантологията, разполагащ със съвременна апаратура и работещ в партньорство с висококачествена и ефективна зъботехническа лаборатория.

Добрият специалист ще назначи последваща грижа, която да спазвате в домашни условия, за да гарантира максималната функционалност на вашите зъбни импланти.

На какви критерии трябва да отговаряте за кандидат за такова лечение?

За да отговаряте на изискванията за имплантологично лечение, трябва да разполагате с достатъчно количество кост, което се определя чрез 3Д рентгенова технология. Важното е пациентите да имат добре развита лицево-челюстна структура и да са в добро общо здравословно състояние.