Един от най-големите проблеми в денталната област, който често действа тихо и бавно, но атакува сериозно усмивката, е зъбният камък.

Какво представлява той и защо е толкова опасен? Научете повече по темата, свързана със стоматологията, от екипа на сайт за здраве Code Health.

Какво представлява зъбният камък?

Хранителните остатъци и мъртвите клетки, под влиянието на слюнката в устната кухина, формират лепкав филм, който се образува върху повърхността на зъбите. Тези налепи се наричат зъбна плака.

С времето обаче, когато тя не се почиства навременно и качествено, се втвърдява и лепкавата ѝ структура се минерализира и втвърдява. От прозрачен цветът ѝ става жълт и се наслоява върху зъбите. Тази минерализирана твърда структура се нарича зъбен камък.

С времето той може да причини сериозни последствия, касаещи здравето на устната кухина. Натрупват се патогенни микроорганизми, които започват да атакуват зъбоподдържащите структури и с времето увреждат и самите дъвкателни органи.

Най-често зъбният камък се натрупва на нивото на венечната линия, от вътрешната страна на долните зъби и от външната част на горните.

До какви последствия може да доведе?

Наличието на наслагването може да окаже сериозно влияние върху здравето на устната кухина. Вижте някои от проблемите, които най-често се провокират от наличието му, както и усложненията, които могат да настъпят с течение на времето:

  1. Гингивит – натрупването на зъбният камък около венците с времето започва да ги възпалява. Това се дължи на наличието на вредни бактерии, които започват да инфектират мястото. В резултат на това венечната лигавица се инфектира, развива се гингивит, съпътстван с дискомфорт и неприятни симптоми, като кървене, чувствителност при хранене, болка и други. При липса на адекватни мерки състпянието се задълбочава и се превръща в пародонтит.
  2. Пародонтоза – когато не се вземат навременни мерки и състоянието се задълбочи, то прераства в пародонтоза, която освен неприятни симптоми, като отдръпване на венците и кървене, може да доведе и до много по-сериозни последствия, като разклащане и загуба на зъби.
  3. Лош дъх – при наличие на тези наслагвания се формира бактериална среда, което често води до лош дъх.
  4. Отдръпване на венците и джобове – този тип възпаления водят до отдръпване на венците и формиране на джобове, което увеличава склонността към инфекции в бъдеще.
  5. Загуба на зъби – в дългосрочен план, ако зъбният камък и свързаните с него възпаления не се лекуват, може да доведе до разрушаване на костта и тъканите, които поддържат зъбите, в резултат на което те могат да се разхлабят и дори да паднат.

Почистване на зъбен камък – всичко за процедурата

Това е процедура, която трябва да се извърши от дентален специалист в клинична обстановка. Почистването протича в следните стъпки:

  1. Преглед – зъболекарят следва да направи щателен преглед и да оцени степента на натрупване. По този начин ще определи най-подходящия метод за неговото отстраняване.
  2. Ултразвуково почистване – най-често използван и високоефективен метод е провеждането на  ултразвуковото почистване, което използва вибрации за раздробяване на минерализираната плака.
  3. Ръчно почистване – след като зъболекарят е отстранил наслагванията по зъбната повърхност, може да използва специални инструменти, за да премахне остатъците ръчно.
  4. Полиране – дъвкателните органи се полират за гладкост и премахване на повърхностни петна.

Въпреки че мерките, които предприемате в домашни условия, като добра орална хигиена, използване на подходяща паста за зъби, вода за уста и други средства за предотвратяване на натрупването на плака, професионалното почистване се определя като най-високоефективно и препоръчително да се извършва поне 2 пъти в годината – по веднъж на 6 месеца.