Повечето от нас използват зехтина за готвене. Други го предпочитат за прилагане върху кожата заради фантастичните му естествени свойства в нейното разкрасяване и подмладяване. Зехтинът може да се приема и директно по една супена лъжица сутрин на гладно. Този ритуал има множество ползи както за здравето, така и за красотата.

Кожата ви може да се подобри
Зехтинът има хидратиращи свойства. Той е богат на полезни мазнини, които са изключително важни за състоянието на кожата. Директната му консумация всеки ден може да подобри кожата, да я направи гладка, по-мека и еластична. Освен това има и антибактериални свойства, които намаляват възпалението в кожата.

Може да помогне в отслабването
Зехтинът, който е основна част от средиземноморската диета, има положителен ефект върху теглото. Богатството му на мастни киселини подпомага клетъчния метаболизъм и може да го ускори, като в резултат ще изгубите излишното тегло.

Полезен е за мозъчната функция
Редовната консумация на студено пресован и термично необработен зехтин сутрин на гладно може да се окаже много полезна за мозъка ви. Зехтинът помага за премахване на плаките в мозъчните клетки, като подобрява комуникацията между тях, както и функциите на нервната система.

Полезен е за костите
Зехтинът е много богат на омега-3 мастни киселини, които се борят с възпаленията в костите, ставите и сухожилията. Той подобрява здравината на костите, а противовъзпалителните му свойства могат да облекчат болките при артрит, скованост, ревматизъм или физическо претоварване.

Намалява възпалението
Омега-3 мастните киселини в чистия зехтин са изключително полезни. Те са мощен антиоксидант, който намалява възпаленията в цялото тяло. По този начин подобрява кожни състояния, възпаления по кръвоносните съдове, червата, меките тъкани и костите.

Полезен е за червата
Ако страдате от запек, зехтинът на гладно би могъл да е едно добро решение. Той се бори с възпаленията в червата и стимулира изхождането, като подхранва полезните бактерии в тях.

Контролира кръвната захар
Студено пресованият зехтин може да допринесе за контрола на кръвната захар и инсулина, като по този начин намалява риска от диабет тип 2, метаболитен синдром, затлъстяване и инсулинова резистентност.