Ядките са любима храна, а редовната им консумация дава на тялото жизненоважни витамини, минерали, полезни мазнини и протеини. Естествено с предимство са суровите, пред печените и осолени ядки. Доказано е например, че добавянето на 30 грама сурови ядки дневно към средиземноморската диета, намалява риска от сърдечни заболявания с 30 %.
Бадеми
Експерти са категорични, че бадемите помагат за понижаване на холестерола и телесните мазнини. Добавянето им към ежедневното хранене понижава LDL холестерола или така наречения „лош холестерол“, който образува плаки в коронарните артерии.
Бадемите са верен помощник и във вечния стремеж към тънка талия. Хапването на около 80 грама сурови бадеми дневно може да стопи сантиметрите около талията с 14%.

Шам-фъстък
Доказано стресът е сред водещите рискови фактори за развитието на сърдечно съдови заболявания.
Шам-фъстъкът помага на хората с диабет, като понижава общия и LDL холестерола, регулира кръвното налягане, държи нивата на стрес в нормални граници и подобрява сърдечната функция.
Орехи
Повечето ядки съдържат висока концентрация на „добри“ мазнини, а орехите са съставени именно от 47 % полиненаситени мастни киселини. Наред с това популярните ядки съдържат и значително количество алфа-линоленова киселина. За нея е доказано, че допринася за еластичността на кожата и действа противовъзпалително при зачервявания на епидермиса. Ползата й обаче е голяма и за намаляването на натрупаните вече плаки в коронарните артерии. Орехите, също като бадемите и шам-фъстъкът, подобряват нивата на холестерола и функцията на малките кръвоносни съдове.

Фъстъци
Това са може би най-критикуваните ядки, поради високия риск от алергии. В същото време обаче суровите фъстъци са изключително богати на мононаситени мазнини и олеинова киселина, което ги прави полезни за сърцето.
Редовната консумация на фъстъци и на фъстъчено масло може да намали риска от сърдечно съдови инциденти с около 34%. Фъстъците и фъстъчено масло са отлични помощници и при диабет и наднормено тегло.