Важно за поддържането на добро здраве, превенция от заболявания и неблагоприятни въздействия върху организма от външната агресивна е състоянието на имунната система.

Имунитетът обаче се поддържа много трудно, особено при децата, споделят специалисти в областта на педиатрията. Причините за това обстоятелство са по-крехката защитна бариера, която тепърва се изгражда през първите години от живота на детето, което води до по-голяма уязвимост срещу редица фактори.

Научете повече за имунитета при децата, видовете и ефективните методи, чрез които да повишите устойчивостта на организма на вашите деца. Представяме ви информацията в следващите редове, споделена от нашия екип от сайт за здраве Code Health.

Какво е имунитет и защо е жизненоважен?

Имунитетът представлява способността на организма да се защитава срещу инфекциозни агенти, болести и други потенциално вредни чужди тела. Той включва различни клетъчни и молекулни компоненти, които работят заедно, за да идентифицират и унищожават вредните микроорганизми, които влизат в тялото.

Имунната система се развива през целия живот на човека, като най-крехка е в периода от 0 до 5-годишна възраст, а най-силна – над 18-годишна възраст. През първите години организмът още се учи как да реагира на патогените, поради което е много важно родителите да следят за състоянието на своите деца и да им осигуряват външна подкрепа, когато естествената защитна бариера не може да функционира напълно.

Незрялата имунна система прави малките деца по-податливи на инфекции, което води до често разболяване, повече усложнения и други неприятни обстоятелства.

Видове имунитет – вроден и придобит

Съществуват два основни вида:

  1. Вроден – това е защитата, с която човек се ражда. Вродените защитни сили при бебетата се обуславят на генетично ниво, като много често са свързани със състоянието на имунната система на майката, защото се формират още през бременността. Характеризира се още като първата линия на защита и е незабавен, но неспецифичен отговор към всички видове патогени. Той включва физически бариери, като като кожата и мембраните на лигавиците, както и имунни клетки, които предоставят бърз отговор срещу инвазията на патогени.
  2. Придобит – развива се през целия живот на човека, започва да се развива още от момента на раждането и предоставя специфична защита срещу отделни патогени. Този тип се поддържа от белите кръвни клетки и се развива по-ефективно след контакт със заболявания или ваксинация. Характерно за него е че се усъвършенства, като развива различни механизми за по-бързо справяне с патогените в организма.

В съчетанието си, вроденият и придобитият имунитет изграждат естествената защитна бариера на тялото срещу различните патогени, които могат да причинят неприятни последствия, като заболявания и други.

Кои са ефективните методи за повишаване на имунитета?

Повишаването на естествената защита на организма е задача, която вълнува всеки родител. Въпреки че защитните функции на организма се засилват най-много при реален сблъсък с патогени, съществуват някои начини, които могат да подпомогнат този процес. Специалистите съветват:

  1. Балансирано хранене – в основата на добрата устойчивост срещу външни фактори и консумацията на полезни храни. Обогатете менюто на вашите деца с присъствие на зеленолистни зеленчуци, месо, плодове, растителни и животински източници на протеини и калций и други. Намалете или ограничете изцяло консумацията на трансмазнини и готови храни, богати на непотребни вещества.
  2. Прием на хранителни добавки и хомеопатия – съществуват много хранителни добавки с билки и други полезни вещества, под формата на сиропи, желирани бонбони, напитки и други, които действат в ролята на имуностимулатори. Те са с високо съдържание на жизненоважните нутриенти и действат в подкрепа на доброто здраве. Шуслеровите соли също се характеризират като ефикасно хомеопатично средство.

Съвети за повишаване на имунитета при децата

Освен здравословно меню, прием на имуностимулатори и други помощни средства, за да подсилите имунитета на вашето дете, е необходимо то да води балансиран начин на живот.

Тук роля имат следните фактори:

  1. Сън – количеството сън, необходимо за децата, варира в зависимост от тяхната възраст. Докато новородените се нуждаят от почивка между 14 и 17 часа в денонощие, тези от 1 до 2 годинки – от 11 до 14 часа на ден, то учениците в начално училище до 12-годишна възраст имат нужда от около 9-11 часа сън на денонощие. Много важно за състоянието на имунната система е да се осигуряват необходимите часове за възстановяване на силите и укрепване на защитните бариери на организма.
  2. Физическа активност – липсата на движение, залежаването и недостатъчната активност действа неблагоприятно върху състоянието на децата
  3. Ниски нива на стрес – много важно за здравословното състояние на вашето дете е да му осигурите благоприятна среда, лишена от стрес и тревоги.
  4. Профилактични прегледи и изследвания – важно е да посещавате редовно педиатър за профилактични прегледи, както и да извършвате изследвания по препоръки на специалиста.
  5. Добри хигиенни навици – в основата на превенцията срещу редица заболявания е добрата хигиена на ръцете, лицето, устата и цялото тяло.

Това са основните насоки, които от Code Health ви даваме, за да ви помогнем в разбирането на важността на имунитета и начините за подкрепата от ваша страна.