Българският фармацевтичен съюз приема предложението за удължаване на действащия договор, по който аптеките отпускат лекарства, заплащани от Здравната каса (НЗОК), но само до края на април. Това става ясно от позиция на съсловната организация във връзка с отправено от осигурителния фонд предложение сегашният договор да действа още два месеца – т.е. до края на май. 

Това означава, че фармацевтите и НЗОК ще постигнат поне известен компромис за удължаване на действащия договор между тях, за да не останат пациентите без достъп до реимбурсирани от касата лекарства след 1 април. Именно за това алармираха от Фармацевтичния съюз чрез председателя си Димитър Маринов, който цитира провалените преговори с касата.

Фармацевтите настояват договорените вече механизми за контрол върху изписването и отпускането на медикаменти, заплащани от Здравната каса, да влязат в сила не по-късно от 1 юли тази година. Сегашният договор между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз изтича в петък, а двете страни трябваше да договорят нови условия и ред за работа на аптеките с осигурителния фонд за стотици хиляди пациенти с хронични заболявания, които се лекуват с медикаменти, заплащани от касата. 

Новият договор трябваше да влезе в сила от 1 април. От съсловието на фармацевтите отговарят на предложението на Здравната каса, като поставят условия – удължаването на действащия договор да бъде само с месец, а от 1 май да влезе в сила новият договор. В него да бъдат включени договорените контроли върху изписването и отпускането на лекарства и да бъде запазена възможността аптеките да отпускат по-малко количество от предписаните от лекар медикаменти, гласи позицията на съюза, цитирана сайта на БФС

От организацията посочват още, че няма да променят позицията си относно спорните текстове, свързани с достъпа на пациентите до лекарства, както и относно въвеждането на задължение търговците на дребно да подават повторно верификационни данни към Здравната каса, срещу което се противопоставят.