Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център с инициатива по повод Светония ден за борба с хипертонията

В Световния ден за борба с хипертонията 17 май, едно от водещите лечебни заведения в България, специализирано в лечнието на сърдечно-съдовите заболявания – Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център ще проведе тематична инициатива. 

В рамките на 4 астрономически часа – от 11 до 15 ч на едно от най-ключовите публични места в Бизнес Парк София – района около езерото, ще бъде измервано кръвното налягане на всеки желаещ минувач. На база на стойностите му, както и на снетата анамнеза, лекар ще преценява индивидуално дали има нужда от провеждането на обстоен преглед при специалист кардиолог. 

Истината е, че артериалната хипертония е заболяване не само на сърцето, а на целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварните болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води. При нея налягането, което кръвта упражнява върху артериите, е значително завишено и сърцето трябва да работи повече, за да изтласква кръвта. Дълго време може да липсват оплаквания, поради бавното покачване на артериалното налягане и адаптацията на организма към него. При някои хора първите симптоми се появяват късно, когато артериалното налягане е достигнало много високи стойности. Неслучайно хипертонията е позната още като “тихият убиец”. 

И тъй като никой не е застрахован от рязко повишаване на кръвното налягане, а и невинаги имаме на разположение светкавичен достъп до медицинска помощ, специалистите на Сърдечно-съдов център са изработили брошура, в която са събрали съвети за бързо овладяване на състоянието в домашна или офис среда.