Миенето на зъби е също толкова важно за здравето им, колкото и почистването им със зъбен конец. Стоматолозите и специалистите по дентална медицина са единодушни, че употребата на конец за зъби е съществена част от рутината за поддържане на добра устна хигиена. Не всички хора обаче се сещат да го правят. Други го правят по грешния начин или избират неподходящото време за тази процедура.

Винаги е добра идея да започнете да използвате конец за зъби. Важно е да го правите, защото по всяко време на деня почистването със зъбен конец има своите немалко ползи за здравето на зъбите и венците.

Много зъболекари съветват пациентите си да почистват с конец зъбите преди миене, пише livestrong.com. Това помага за разхлабване на остатъците от храна, заседнали между зъбите и под венеца. Това прави почистването им с четката за зъби по-лесно и ефективно след това.

В действителност обаче можете да използвате зъбния конец и след измиване на зъбите с четката. А най-добре би било да го правите както преди измиване, така и след това, констатира Лиза Максуел, стоматолог и специалист по дентална хигиена в Катедрата по биомедицински науки и комплексна грижа в Университетското училище в Индиана, САЩ.

Тя споделя пред livestrong.com, че използването на конец за зъби пред и след миене с четка е най-добрият начин да почистите напълно междузъбното пространство от хранителните частици и остатъци.

Защо е важно да използвате конец за зъби?

Хранителните остатъци и бактериите в устната кухина се смесват и образуват лепкави образувания по зъбния емайл. Това създава основа за натрупване на зъбен камък, плака и други отлагания, които разболяват зъбите. Плаката води до образуването на кухини, които възникват в зъбите и венците. Те могат да доведат до възпаления и заболявания на зъбите и венците.

Колко често трябва да използвате зъбен конец?

Няма точна рецепта за това как и колко често да използвате конец за зъби. Важно е да го правите колкото се може по-често. Можете да го правите веднъж на ден, както и след всяко хранене, преди лягане. Най-важното, според доктор Максуел, е човек да си създаде навик за използване на конец за зъби поне веднъж дневно. Колкото по-често се сещате да го правите, толкова по-добре.

Много е важно почистването на остатъците от храна да се случва преди лягане, защото докато спите, бактериите се размножават многократно в устата ви. Ако между зъбите са останали парченца храна през цялата нощ, това повишава многократно риска от образуване на зъбен кариес или поява на възпаление на венците.

Източник: http://www.az-jenata.bg