Варицелата е често срещано вирусно заболяване, което засяга предимно деца. Причинява се от вируса варицела-зостер (VZV), който също може да причини херпес зостер по-късно в живота. Докато варицелата обикновено е леко заболяване, тя може да бъде сериозна и дори животозастрашаваща в някои случаи. В тази статия ще обсъдим историята на варицелата, нейните симптоми, възможности за лечение и методи за превенция.

История:
Варицелата съществува от векове и е описана за първи път през 16 век от италианския лекар Джовани Филипо. Едва през 20-ти век е идентифициран вирусът, отговорен за варицелата. През 1958 г. VZV е изолиран от двама учени, Томас Хъкъл Уелър и Джон Франклин Ендерс. Оттогава са разработени ваксини за предотвратяване на болестта и тя вече не е толкова често срещана, колкото беше преди.

Симптоми:
Първите симптоми на варицела обикновено се появяват 10-21 дни след излагане на вируса. Те включват висока температура, главоболие и общо чувство на дискомфорт. След това се появява червен, сърбящ обрив по лицето, скалпа, гърдите, гърба и крайниците. Обривът започва като малки червени подутини, които се превръщат в пълни с течност мехури. След няколко дни мехурчетата ще започнат да се образуват коричка и да образуват струпеи. Обривът може да продължи до две седмици и през това време болният човек е силно заразен.

Лечение:
Няма лек за варицела, но има няколко възможности за лечение, които помагат за облекчаване на симптомите. Облекчаващите болката без рецепта, могат да помогнат за намаляване на температурата и дискомфорта. Каламиновият лосион или антихистамините могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Важно е да избягвате чесането на мехурите, тъй като това може да доведе до инфекция и белези. Ако симптомите са тежки, лекарят може да предпише антивирусно лекарство.

Усложнения:
Докато варицелата обикновено е леко заболяване, в някои случаи може да доведе до усложнения. Те включват бактериални инфекции на кожата, пневмония, енцефалит (възпаление на мозъка) и в редки случаи смърт. Хората с отслабена имунна система, като тези, подложени на химиотерапия или с ХИВ/СПИН, са изложени на по-висок риск от развитие на тежки усложнения.

Предотвратяване:
Най-добрият начин за предпазване от варицела е чрез ваксинация. Ваксината срещу варицела се препоръчва за всички деца на възраст между 12-15 месеца, а втора доза се препоръчва между 4-6 години. Ваксината се препоръчва и на възрастни, които никога не са имали заболяването. Ако някой е изложен на варицела, той може да получи ваксина в рамките на 3-5 дни, за да предотврати инфекцията. Също така е важно да избягвате контакт със заразени хора и да практикувате добра хигиена, като редовно миене на ръцете.

Сега е европейската имунизационна седмица и трябва да се акцентира отново на огромното значение, което има имунизацията за предотвратяване на инфекциозните заболявания. Отдавна не сме свидетели на огромните епидемии от тежки заразни заболявания, които сме имали преди десетки години и това е благодарение на разработването на ваксини – това заяви проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ, тази година имаше проблеми със скарлатината и варицелата. Към момента обаче, процесът със скарлатината е доста овладян, т.е. случаите на скарлатина намаляват на седмична база. “От друга страна обаче, с варицелата продължава проблема. Освен това, варицелата е една много сериозна шарка, но за нея има ваксина, която обаче не е в задължителния календар и това е причината да имаме сериозно разпространение. Ако по-широко се приложи ваксината, това ще доведе до лимитирането на варицелата”, обясни проф. Ива Христова.

Обикновено заболяването е разпространено в големите градове и е сред децата до 5 години. Важно е да има един сериозен здравен филтър на входа на детските ясли и градини, а дори и в училищата.