Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са изготвили полезни насоки, касаещи бременните жени в ситуация на разпространение на коронавирусна инфекция. Тяхната цел е да успокоят и покажат, че здравето ни е въпрос на здрав разум и малко дисциплина.

Бременни жени
Въпрос: Бременните жени по-податливи ли са на инфекция? Има ли при бременните жени по-висока заболеваемост във връзка с COVID-19 в сравнение с широката общественост?
Отговор: Бременните жени изпитват имунологични и физиологични промени, които биха могли да ги направят по-податливи на вирусни респираторни инфекции, включително COVID-19. При бременните жени съществува повишен риск в сравнение с широката общественост за тежко заболяване, заболеваемост или смъртност, който се наблюдава при други коронавирусни инфекции, включително тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARS-CoV) и коронавирус на респираторния синдром на Близкия изток (MERS- CoV). По-висок е рискът и при други вирусни респираторни инфекции, като грип по време на бременност.
Бременните жени трябва да предприемат обичайните превантивни мерки, като:
• често и правилно миене на ръцете (поне за 20 секунди със сапун и вода)
• да не поздравяват чрез ръкостискане, целувки или прегръдки
• да държат дистанция между тях и други хора (оптимално около 2 метра)
• да избягват хора, които са болни
• да кашлят и кихат в кърпичка, която да изхвърлят след това
• да не си пипат лицето и най-вече очите, носа или устата
• да дезинфекцират повърхности, които често докосват – ключове на лампи, дръжки на врати, бутони на асансьори, чешми и други
• да избягват споделянето на чаши, съдове и други предмети от бита

Въпрос: Бременните жени, диагностицирани с COVID-19, имат ли повишен риск от неблагоприятни резултати за бременността?
Отговор: Нямаме информация за неблагоприятните резултати от бременността при бременни с COVID-19. Загуба на бременност, включително спонтанен аборт и мъртво раждане, се наблюдават при случаи на инфекция с други коронавируси (SARS-CoV и MERS-CoV) по време на бременност. Високата температура през първия триместър на бременността може да увеличи риска от определени вродени дефекти.

Въпрос: Има ли повишен риск от неблагоприятни резултати за здравните работници, които са бременни и се грижат за пациенти с COVID-19?
Отговор: Бременните здравни работници и медицински персонал трябва да следват вътрешните правила на лечебното заведение, в което работят, както и препоръките на Министерството на здравеопазването относно работа с пациент със съмнение или с потвърдена коронавирус инфекция. Те трябва да извършват самонаблюдение на здравословното си състояние, като мерят температурата си два пъти на ден и са нащрек за респираторни симптоми – кашлица, задух, болки в гърлото. Препоръчва се носенето на ръкавици, непромокаеми престилки с дълги ръкави, средство за защита на очите, както и FFP2 или FFP3 респираторни маски при наличност. Ако такива не са налични, се препоръчва използването на хирургични маски.
Спазването на тези практики за превенция и контрол на инфекции е важна част от защитата на всички здравни работници в здравните заведения. Информацията за COVID-19 при бременност е силно ограничена, поради което с превенция лечебните заведения могат да обмислят ограничаване на излагането на бременни здравни работници на риск при близки контакти с пациенти с потвърдена или подозирана диагноза на COVID-19, особено по време на процедури с по-висок риск, като трахеална интубация, бронхоалвеоларен лаваж, мануална вентилация и др.

Предаване на COVID-19 по време на бременност или по време на раждане
Въпрос: Могат ли бременните жени с диагноза COVID-19 да предадат вируса на своя плод или новородено (така нареченото вертикално предаване)?
Отговор: Смята се, че вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява главно при близък контакт със заразен човек чрез респираторни капчици. Дали бременната жена с COVID-19 може да предаде вируса на нейния плод или новородено по други пътища на вертикално предаване (преди, по време или след раждането), все още не е известно. Въпреки това, в ограничени скорошни случаи на бебета, родени от майки с COVID-19, публикувани в рецензираната литература, нито едно от новородените не дава положителен тест за вируса. Освен това вирусът не е открит в проби от околоплодна течност или кърма. Въпреки ограничената информация по темата, при други коронавируси (MERS-CoV и SARS-CoV) не е докладвано вертикално предаване.

Новородени
Въпрос: Имат ли повишен риск от неблагоприятни резултати при бебетата, родени от майки с COVID-19 по време на бременност?
Отговор: Въз основа на ограничени доклади се съобщава за случаи на неблагоприятни детски резултати (напр. преждевременно раждане или вътреутробна смърт) при бебета на майки с положителни проби за COVID-19 по време на бременността. Не е ясно обаче дали тези резултати са свързани с майчината инфекция и така към този момент рискът от неблагоприятни детски резултати не е известен.
Като се имат предвид ограничените налични данни, свързани с COVID-19 по време на бременност, познанията от други респираторни вирусни инфекции биха могли да дадат полезна информация. Например, при други респираторни вирусни инфекции по време на бременност като грип, са налични някои неблагоприятни неонатални резултати, включително ниско тегло при раждане,  преждевременно раждане или в определени случаи фетална смърт. Настинка или грип с висока температура в началото на бременността могат да увеличат риска от определени вродени дефекти. При майки с други коронавирусни инфекции (SARS-CoV и MERS-CoV) по време на бременност бебетата са родени недоносени и/или с ниско за гестационната си възраст тегло.

Въпрос: Има ли риск при поставена диагноза COVID-19 при бременна или новородено от дългосрочни ефекти върху здравето и развитието на бебетата, които да изискват клинична подкрепа извън детската възраст?
Отговор: Понастоящем няма информация за дълготрайните ефекти върху здравето при кърмачета, диагностицирани с COVID-19 или бебета, изложени на вируса вътреутробно. Принципно недоносеността и ниското тегло при раждане са свързани с неблагоприятни дългосрочни ефекти върху здравето.

Предаване чрез кърма
Въпрос: Свързва ли се заболяването на майката с COVID-19 по време на лактация с потенциален риск за кърмачето?
Отговор: Смята се, че този вирус се предава от човек на човек при близък контакт, като заразата се случва главно чрез дихателни капки, произведени, когато човек с инфекция кашля или киха. До този момент не са открити доказателства за наличие на вируса в кърмата на жени, диагностицирани с COVID-19. Няма информация относно предаването на вируса, който причинява COVID-19, чрез кърма. В ограничени доклади се съобщава за кърмещи жени, заразени със SARS-CoV, при които вирусът не е открит в кърмата, но въпреки това антитела срещу SARS-CoV са били открити в поне една проба.

Общи съвети за бременни жени, които са били изложени на контакт с COVID-19 или изпитват симптоми, предполагащи COVID-19

Бременните жени, които са били в контакт с болен от COVID-19 или имат симптоми, показващи възможна инфекция, трябва да се обадят на своя общопрактикуващ лекар по телефона (да не ходят в кабинета му) и да му съобщят за своите притеснения.
Ако имат остра респираторна инфекция (внезапна поява на кашлица и/или възпалено гърло и/или задух) и в 14-те дни преди началото на симптомите са били в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с COVID-19 или са имали пътуване до район, където COVID-19 се разпространява в общността, или са работили или посещавали здравно заведение, където са се лекували пациенти с инфекции на COVID-19, трябва да се свържат с личения си лекар по телефона за съвет.
Ако личният им лекар прецени, че има нужда от лабораторен тест за COVID-19, той/тя ще ги информира за процедурата, която да следват и ще ги посъветва коя лаборатория може да извърши теста.

Бременни жени, които са били посъветвани да се изолират вкъщи

Бременните жени, които са били посъветвани да се изолират вкъщи, трябва да стоят на закрито и да избягват контакт с други хора за около 14 дни. За жени, които се съветват да се самоизолират, понастоящем се препоръчва:
• Не ходете на училище, на работа или в обществени зони;
• Не използвайте обществен транспорт;
• Стойте у дома и не допускайте посетители;
• Проветрявайте редовно помещенията, които обитавате;
• Отделете се от другите членове на домакинството си, доколкото това е възможно, използвайки собствени кърпи, посуда и прибори, хранете се по различно време;
• Използвайте приятели, семейство или услуги за доставка, за да изпълнявате поръчки, но ги съветвайте да оставят продуктите пред вратата ви.

Съвети за бременни пациенти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, контактни или със симптоми на COVID-19:

Ако сте бременна и проявявате симптоми на COVID-19, незабавно се свържете със своя личен лекар. Едва при невъзможност да осъществите контакт, може да се свържете с контактния център на болницата на тел. 02 920 0901, за да поискате обратно обаждане от вашия проследяващ акушер-гинеколог.

Ако ви предстои преглед за женска консултация (проследяване на бременност) и проявявате симптоми или сте била в контакт с предполагаемо болен от COVID-19, трябва да се свържeте по телефона със своите акушер-гинеколози (ако нямате техни телефон, обадете се на контактния ни център). При обаждането ви трябва да информирате своите акушер-гинеколози или контактния ни център, че в момента сте със симптоми или сте в самоизолация поради възможна или потвърдена диагноза COVID-19 и да поискат съвет относно присъствието си на прегледи.

Ако сте след 28-30 гестационна седмица на бременността и не усещате движение на плода повече от 4 часа, се свържете с вашия акушер-гинеколог или контактния ни център и се насочете към лечебното заведение.

Ако сте със симптоми на COVID-19 и бъдете посъветвани от страна на своите акушер-гинеколози да посетите лечебното заведение, тогава ви препоръчваме да пътувате с частен транспорт и да сигнализирате по телефона на контактния ни център (02 920 09 01), преди да пристигнете при нас.

На входа на лечебното заведение ще бъдете посрещната от екип и ще бъдете преведена в специално обособен изолационен кабинет, където ще ви бъдат осигурени необходимите грижи при спазване на епидемиологичните санитарно-хигиенни изисквания.

Източник: Център за контрол и превенция на заболяванията, САЩ; материали от научни издания от САЩ и Европа, собствени материали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“