Ваксините срещу COVID-19 могат да бъдат достъпни за деца на възраст над 6 месеца до есента, заявиха Pfizer и Moderna пред The ​​New York Times.

Във вторник Pfizer обяви, че тества своята ваксина срещу COVID-19 при деца на възраст от 5 до 12 години. Производителят на лекарства каза пред The ​​Times, че вероятно ще започне да тества ваксини за деца на възраст над 6 месеца през следващите няколко седмици.

Pfizer заяви, че се надява да успее да подаде молба за спешно разрешение от Администрацията по храните и лекарствата до есента, за да приложи своята ваксина на малки деца.

Модерна каза пред The ​​Times и Insider, че може да получи подобно разрешение от FDA до началото на есента.

Pfizer очерта своя план за разработване на ваксини през 2021 г. Фармацевтичният гигант заяви, че очаква да предостави ваксината си за употреба при деца на възраст от 2 до 11 години до септември, а дозата за малки деца от 6 месеца до 2 години до ноември.

Pfizer тества и бустер за защита срещу различни варианти на коронавирус. Изпълнителният директор Алберт Бурла заяви, че хората може да започнат да получават бустер дози през декември.

Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел заяви, че хората с по-висок риск от тежко протичане на COVID-19, включително здравни работници и възрастн, могат да започнат да получават бустера до септември.