У нас вече започна прилагането на ваксината на Moderna, като първи бяха лекарите от “Майчин дом”

 

Също като ваксината на  Pfizer / BioNTech тази на Moderna e разработена на база на технологията с информационна РНК, която тренира реакцията на имунната система срещу SARS-Cov2 с инструкции за разпознаване на шиповия му протеин.

И двете ваксини обещават 95% ефикасност и нямат абсолютни противопоказания, извън препоръката да не се прилагат на хора с история на алергични реакции, с повишена телесна температура, поради друга протичаща болест или с остри състояния на автоимунни заболявания.

Това, което отличава ваксината на Moderna, е забележката в кратката й характеристика за пациентите и пациентките с инжектирани филъри на лицето, съобщават от сайта на Булевард България.

“В продуктовата информация на ваксината на Moderna специално е записано, че може да се получи подуване на лицето при пациенти, които са получавали някакви козметични манипулации, свързани с инжектиране на филъри в областта на лицето. Тези реакции са преходни – те не остават за дълго време, но за да няма изненадани, включително сред медицинските специалисти, трябва да се знае, че би могло да се получи леко подуване или увисване на тъканите”, разказа пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (EMA).

“Липидните наночастици, които са “натоварени” с информационната РНК, може да предизвикат алергична реакция”, посочи още той.

Данни за възможни странични ефекти от ваксината на Moderna при жени с козметични филъри бяха съобщени още през декември по време на срещата на американската Комисия по ваксините и биологичните продукти към FDA.

Тогава стана ясно, че по време на клиничните изследвания две жени на 46 и 51 г. са се оплакали от подуване на лицето, съответно 1 и 2 дни след ваксинирането. Първата пациентка си е сложила филъри приблизително 6 месеца преди да се включи в изпитанията на Moderna, а втората се е подложила на същата козметична процедура две седмици преди ваксината за Covid-19.

Тези случаи се смятат за редки странични ефекти, които отминават от само себе си. Едно от възможните обяснения е свързано с това, че филърите са “чуждо тяло” в организма на човека, а когато имунната система се активира от ваксината, може да причини леко възпаление.

Информация: Булевард България

Снимка: Getty Images