В “Света Марина”–Варна спасиха дете изпаднало в рядко животозастрашаващо състояние

Преди дни в болница “Света Марина”–Варна постъпва десетгодишно дете с ревматоиден артрит, което изпада в кома с придружаващи гърчове. За кратко време, на малкия пациент се влошават и всички хематологични показатели, и следващите 48 часа се оказват критични.

Благодарение на отлично подготвен екип от Първа детска клиника с ДОИЛНН на УМБАЛ „Света Марина” – Варна, малкият пациент е стабилизиран. Гърчовете са овладяни, унищожителната автоимунна буря е потисната и животът на детето е спасен. В лечебното заведение са били налични всички необходими медикаменти и консумативи, а допълнителните нужди – своевременно осигурени.

Това за пореден път доказва високото качество на грижите за пациентите и професионализма на лекарите в най-голямата и високотехнологична болница в Североизточна България. В резултат на положените своевременни усилия, както и на пълния синхрон, уменията и адекватните реакции на лекарите от мултидисциплинарния екип, детето възвръща самостоятелното си дишане. На втория ден то възстановява съзнанието си и отново е в прегръдките на своите родители, които не могат да скрият сълзите в очите си и не намират думи за благодарност към екипа, спасил живота на детето им.

Синдромът на макрофагеална активация е рядко животозастрашаващо състояние при деца с ревматоиден артрит със системно начало, който води до разрушителна автоимунна реакция на организма.

Информация: МУ-Варна
Снимка: Envato.com