От петък вечерта на 27 ноември до 21 декември в България влизат в сила новите мерки

Забраняват се присъствени занятия в училища, университети, ясли и детски градини, обучителни центрове. Затварят всички молове с изключение на аптеките, дрогериите, зоомагазините, касите за плащания, банките и хранителните магазини.

Малките квартални магазини също остават отворени. Затварят се всички заведения за хранене, ресторанти, кафенета, барове, дикотеки, игрални зали и казина. Затварят и фетнес залите.

Доставки на храна по домовете са позволени.

Спортните мероприятия, освен международните състезания се отменят, а басейните ще работят.

Обществените мероприятия и социални събития се отменят, частните също.

Парковете и разходките са позволени, а вечерен час няма да има, съобщи оше министър Ангелов.

Религиозните храмове ще бъдат отворени.

„Човешкият живот е абсолютната ценност – за всеки здравомислещ човек е така, независимо какви са другите щети. Като лекари не може да изповядваме друга ценност освен тази ние сме призвани да браним човешки живот. Трябва да се намалят до минимум контактите и според анализа в света – училищата, моловете, ресторантите. Нощните заведения фитнеси и други подобни са най-рисковите места. Можем да изкараме още 100 места, където има известно събиране на хора, но това са най-рисковите места. Ограничаването на контактните на тези места, ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Няма да ги изключи напълно, не претендираме за пълно затваряне и ограничаване на всички контакти. Но това ще даде резултат и той няма да е с магическа пръчка. Ще дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли Коледни празници. Второ намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадар възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които вече са на прага. Това е голямата цел“, посочи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас.