Турски учени твърдят, че са разработили спрей за нос, който убива коронавируса за минута. Според екипа, разработил спрея, разтворът предотвратява възпроизводството на бактерии и вируси, съобщава турският вестник „Дейли сабах“, цитиран от БНР

Д-р Ахмет Юмит Сабанджъ, един от учените, работили по разработката, посочва, че при изследванията, проведени от екипа, било установено, че разтворът убива вируса в устата и носа и така се спира навлизането му в клетките. По думите му, ако разтворът може да предотврати заразяване, той може да е добро средство за защита.

Проф. д-р Шехиме Гюлсюн Темел, друг от екипа учени, изтъква, че с изследванията било доказано, че разтворът убива вируса за минута и не уврежда епителните клетки на мукозните мембрани, а дори има лечебен ефект върху тези клетки.

Учените са работили върху създаването на разтвор с антивирусни свойства преди началото на пандемията, но след избухването ѝ са се фокусирали специално върху разработването на продукт, който да унищожава коронавируса SARS-CoV-2.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *