Може да си легнете гладни по много причини. Най-често като начин за регулиране на теглото.

Като цяло спирането на консумацията на храна часове преди лягане обикновено се счита за здравословно, стига да получавате адекватна храна и необходимата доза калории през целия ден.

Ако сте гладни преди лягане и сте загрижени, че няма да можете да заспите поради дискомфорт от празния стомах , има много здравословни храни, които можете да ядете късно вечер .

Прочетете, за да научите повече за това дали е добре да си лягате гладни, какви са възможните странични ефекти и какви храни е добре да ядете преди лягане.

Добре ли е да си легнете гладни?

Лягането гладни може да е ОК, ако ежедневието ви отговаря на хранителните изисквания или спазвате здравословен план за отслабване. В много случаи здравословното хранене може да доведе до чувство на глад преди лягане.

Ето няколко причини, поради които може да си лягате гладни и дали това може да означава основен проблем, който трябва да решите:

Следвайки здравословен график на хранене

Като цяло графикът за здравословно хранене се състои от три хранения на ден с малки закуски между храненията, ако е необходимо.

Така че в зависимост от това кога си лягате, яденето по време на диета, която завършва с вечеря в ранните часове, доста преди лягане, може да доведе до чувство на глад.

Намаляване на калориите

Може да заспите гладни, ако умишлено намалявате калориите, за да отслабвате.

Уверете се, че поддържате добре балансирана диета, дори ако спазвате по-рестриктивна диета, като кето или веганска диета. Това ще гарантира, че нощният ви глад не е причина за безпокойство.

Недоспиване

Може също да почувствате глад преди лягане, защото не спите достатъчно .

Преумората може да предизвика хормон грелин . Този хормон повишава апетита за храна и чувството на глад.

Друг хормон, наречен лептин, също може да бъде предизвикан от неадекватен сън и да предизвика глад дори след хранене.

Постигането на здравословно количество сън на вечер е от съществено значение, за да се чувствате по-малко гладни, когато си лягате.

Недохранване

Лягането на гладно също може да е признак на по-сериозно състояние като недохранване.

Недохранването се определя като консумация на по-малко от 1800 калории на ден, както и липса на правилна консумация на витамини, минерали и други основни компоненти за добре балансирана диета.

Продължителното недохранване може да допринесе за забавен растеж при децата, както и за други здравословни проблеми при възрастни и деца.

Има ли странични ефекти от лягането гладни?

Отиването в леглото на гладно може да ви накара да почувствате празнота или недоволство, защото не сте задоволили апетита си. Но може да е по-здравословно да си лягате гладни, отколкото да се храните твърде скоро преди лягане.

Има няколко странични ефекти, свързани с храненето непосредствено преди лягане. Яденето след вечеря или късно през нощта може да доведе до наддаване на тегло и до повишен индекс на телесна маса.

Може също да получите лошо храносмилане или нарушен сън, ако ядете или пиете твърде близо до лягане. Вашият метаболизъм също се забавя, докато тялото ви се подготвя за сън.

Няколко изследователски проучвания подчертаха рисковете от хранене твърде близо до лягане:

Яденето в рамките на 4 часа преди лягане може да доведе до изяждане на повече калории през целия ден.

Повишеният калориен прием от хранене по-късно вечер и по-близо до лягане може да доведе до изяждане на допълнителни калории и напълняване, защото в крайна сметка ядете повече пъти през целия ден.

Храненето по-близо до времето, когато тялото ви започва да произвежда мелатонин (което се случва няколко часа преди лягане), може да доведе до повишен процент на телесни мазнини.

Храненето късно през нощта може също да допринесе за лошо храносмилане и проблеми със съня.

 

Снимка: Pixabay

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *