Как да запазите кожата си бляскава и защитена в топлината?

Когато си представите кожата си в перфектно състояние през лятото, тя е с тен, гладка и сияйна, но реалността може да бъде малко по-различна, тъй като трябва да се справяте с риска от пот, слънчево изгаряне и преждевременно стареене поради високите температури. В паниката може да си помислите, че трябва напълно да преработите зимната си грижа за кожата, като въведете редица нови продукти, за да отстраните проблемите, с които се сблъсквате сега, но истината е, че дяволът е в детайлите, когато става въпрос за перфектна лятна кожа.

1. Направете малки промени

Точно както не бихте носили зимни дрехи през лятото, може да искате да промените продуктите си за грижа за кожата през летния сезон. Ако през зимата сте използвали по-меки почистващи кремове и по-хидратиращи овлажнители върху кожата си, за да противодействате на изсушаващия зимен климат, сега може да искате да се върнете към по-дълбоко почистващи препарати и по-леки овлажнители. 

2. Лятната грижа за кожата започва през зимата

В повечето случаи хората продължават да използват една и съща (оптимална) грижа за кожата през цялата година, тъй като здравата кожа трябва да може да се адаптира към променящия се климат, без да се променя основно рутината за грижа за кожата.

Важно е да дадете на кожата възможност да се приспособи, вместо да бъдете прекалено защитни и да правите цялата тежка работа за нея, като използвате прекалено богата грижа за кожата през зимата. Прекалената грижа за вашата кожа чрез тежки кремове и продукти, освен ако не страдате от генетично суха и склонна към екзема кожа, може да направи кожата „мързелива“ и матова. Така че, вижте дали тя може да се регулира естествено, което ще отнеме няколко седмици.

3. Слънцезащита, слънцезащита, слънцезащита!!!

Препоръчително е да използвате слънцезащитни средства през цялата година. Причината е в това, че докато UVB лъчите са много по-слаби през зимата, UVA лъчите не се колебаят толкова през сезоните. Препоръчително е да носите SPF 30 -50, за да забавите процеса на стареене и да поддържате кожата си в оптимално състояние в дългосрочен план. Ако обаче сте намалили SPF (или още по-лошо, не сте го използвали) през зимата, то сега със сигурност е моментът да отидете обратно към ежедневното използване на SPF – без извинения. 

4. Избягвайте изгарянето на всяка цена

Избягвайте да изгарянията на всяка цена! За светлите типове кожа дори тенът е знак за увреждане от слънцето на клетъчно ниво, така че ако сте с наистина светла кожа, не се стремете към тен. Ако въпреки цялостната защита успеете да изгорите, пероралните антихистамини и локален хидрокортизонов крем могат да бъдат полезни, но първо се консултирайте с Вашия лекар. 

5. Хидратацията

Добрият SPF ще овлажнява кожата ви едновременно със защитата й, така че обикновено няма нужда от допълнителен овлажнител през лятото, освен ако нямате много суха кожа. В този случай можете да наслоите лека хиалуронова киселина серум под вашия SPF. 

6. Фокусирайте се върху антиоксидантите

Друга абсолютно задължителна съставка за лятото е висококачествен антиоксидантен продукт (съдържащ витамин С или полифеноли). Отново обаче е препоръчително да се използва през цялата година така или иначе, тъй като то също помага за защита от други форми на оксидативен стрес, като като замърсяване.

7. Борба с пигментацията

Пигментацията се влошава през лятото, без значение колко сте добри със слънцезащитата, така че може да искате да добавите антипигментен серум към режима си, ако вече не го използвате. Добър антипигмент без рецепта трябва да включва арбутин и койева киселина.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *