142 атлети от 23 държави, сред които Япония, Южна Корея, Бразилия, Египет, САЩ и България, взеха участие в Световната купа по модерен петобой за мъже и жени в черноморския курорт Албена. Състезанията в петте дисциплини плуване, фехтовка, конна езда, бягане и стрелба се проведоха в периода 10-15 май, като първите два дни започнаха с квалификации, на 12 и 13 май бяха полуфиналите, а в събота – финалите. На 15 май се разпределиха отличията в смесените щафети.

Какво се случи в Албена по време на състезанията и какво казаха атлетите пред камерата на Code Health TV вижте в репортажа.

„Българската федерация е след най-активните и висококвалифицирани в нашата асоциация, затова е винаги удоволствие да организираме заедно състезания от подобен мащаб. Албена е нова дестинация за нашия спорт, но в момента, в който анонсирахме Световната купа, много от спортистите ни бяха щастливи, че ще дойдат на брега на Черно море, защото за тях мястото е изключително красиво, спокойно, и най-вече подходящо за професионален спорт. А тук има състезатели на много високо ниво, доказани в своите дисциплини, което е атестат за добре свършената работа“, каза Клаус Шорман, президент на Международната федерация по модерен петобой по време на откриващата пресконференция на състезанието. Попитан дали би препоръчал на колегите от други спортни федерации да подготвят своите спортисти в Албена, или да провеждат големи състезания в курорта, Клаус Шорман отговори, че ваканционното селище е перфектно място за професионален и любителски спорт заради чистия въздух, достъпа до морето, базата и съпътстващата инфраструктура, ключови за спортната подготовка. „Голям плюс специално за нашия спорт е наличието на конна база, чрез която лесно можем да осигурим състезателни коне“, допълни той.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *