Множествената склероза е имунно възпалително заболяване, което засяга централната нервна система и води до значително увреждане в период от 20-25 години при повече от 30% от пациентите.

Има рецидивиращи, ремитиращи и прогресиращи типове МС, но рядко може да се предвиди протичането им. Все още не може напълно да се разбере причината за МС и защо скоростта на прогресия е толкова трудна за определяне. Добрата новина, е че повечето хора живеят с МС, без да развиват тежки увреждания и могат да имат почти нормална продължителност на живот.

 

Няма национален или глобален регистър на хората, страдащи от МС, но приблизителните цифри показват, че около 2.3 милиона души в световен мащаб, живеят с това заболяване. Не е доказана наследствеността на заболяването, но може да има генетична предразположеност към развитието на заболяването. Много повече жени страдат от МС, а процентът на деца, страдащи от заболяването е между 4-5%.

 

Ранни симптоми на множествена склероза:

 

  • мускулна слабост и необичайна умора;
  • тръпнене и схващане на крайниците, което може да доведе до влошаване на координацията на движенията;
  • замъгленото или двойно виждане, също е обезпокоителен сигнал за развитие на болестно състояние, а възпалението на зрителния нерв е симптом при повече от половината болни;
  • в много от случайте се наблюдава намалена чувствителност в отделни области на тялото, сърбеж и парене до болка;
  • честата промяна на настроението и трудния контрол на емоциите, също са “сигнал” за МС;
  • не на последно място е и загубата на краткосрочната памет.

За да се диагностицира множествена склероза няма един единствен тест. За да се създаде медицинска история на заболяването, трябва да се направи ЯМР, анализ на гръбначната течност и кръвни изследвания.

Понеже точната причина за появата на МС все още не е ясна, няма и лек за заболяването. Лекарствата, които се използват са предназначени да намалят честотата на рецидивите и да забавят прогресията на заболяването.

Вижте личната история на една жена болна от МС:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *