В сезона на грипа и вирусните инфекции най-уязвими са хората с понижен имунитет, децата, възрастните хора с хронични заболявания, както и бременните жени. Ако очаквате бебе в този момент, грипът и вирусите са последното, с което искате да се сблъскате. Приемът на медикаменти също е ограничен през бременността с оглед сигурността на бебето, затова най-добре е да се предпазите от разболяване.

Можете да подсилите имунитета си, като наблегнете на някои суперхрани, съдържащи важни микроелементи, подпомагащи имунната система в борбата ѝ с болестотворните патогени.

Плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците са задължителна част от менюто на бременните жени. В тях се съдържат множество витамини, минерали, антиоксиданти, важни фибри. Всички те стимулират имунната система и ѝ помагат да защитава по-добре организма, особено уязвимия организъм по време на бременност.
Старайте се да разнообразявате палитрата от плодове и зеленчуци всеки ден. Редувайте всички цветове, с които природата е оцветила полезните растителни храни. Наблегнете особено на съдържащите витамин А плодове и зеленчуци, като тиква, моркови, сладки картофи, артишок, броколи, спанак. В тях се съдържа и голямо количество фибри, които подобряват здравето на червата. Когато чревната флора е в добро състояние, имунната система също функционира добре.

Бадеми
Бадемите са великолепни ядки, подходящи за междинна закуска по време на бременност. Те са добър избор в превенцията на настинка и грип. Шепа бадеми на ден може да допринесе за подсилване на имунитета и съпротивителните сили на организма.
Бадемите са богати на манган, рибофлавин, мед, които подпомагат отделянето на енергия. В тях се съдържа и калций и фосфор, които укрепват костите и зъбите, и участват в подсилването на имунната система. Не на последно място в бадемите се съдържа и фенилаланин, който е важен за мозъчната функция.


Витамин D
Витамин D участва пряко в процесите на имунната система. Най-добрият начин да си го набавите е чрез слънчевата светлина. През зимата обаче това е трудно, тъй като греенето на слънцето е ограничено, а и се обличаме доста дебело, което не позволява на кожата да има пряк досег с ултравиолетовите лъчи.Ето защо е добре да се набляга на храните, които по естествен път доставят витамин D. Сред тях са яйцата, сьомгата, херингата, спанак, къдраво зеле, бамя, зеле, соеви зърна, бял боб, овесени ядки.

Храни, богати на цинк
Цинкът е много важен минерал за функциите на имунната система. Той може да допринесе за ускоряването на оздравителните процеси. Участва във възстановяването и функционирането на ДНК – основният градивен елемент на клетките.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *