Столичната болница „Св. Иван Рилски“ има готовност да приеме пострадали от земетресенията в Турция, съобщиха от лечебното заведение. „В този трагичен момент искаме да изразим нашата готовност да помогнем на пострадалите хора от земетресенията в Р Турция, като предлагаме диагностика, лечение и високвалифицирани грижи за тях. Болницата разполага с изключително добре подготвени специалисти, както и последно поколение медицинско оборудване – което ни позволява да извършваме медицински дейности от изключителна сложност за всички дейности, за които имаме разрешение от Министерство на здравеопазването“, съобщават от болницата.

„Изразяваме и нашите най-дълбоки и искрени съболезнования към близките на всички загинали в Турция и Сирия“, пишат от лечебното заведение в своята фейсбук страница.

Жертвите на двете страшни земетресения в Турция от по 7,7-7,8 по Рихтер продължават да се увеличават. Според директора на Службата за извънредни ситуации на Турция Юнус Сезер, загиналите заради природното бедствие вече са 2921. Над 16 000 души са ранени, а над 6000 сгради са разрушени.

Според оценки на представители на Световната здравна организация е възможно да са загинали до 20 000 души.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където има руска военна база. Длъжностни лица в Турция съобщиха, че три големи летища не функционират, което затруднява доставките на жизненоважна помощ. Зимна снежна буря е покрила основните пътища в района с лед и сняг.

След двете големи земетресения е имало около 250 вторични труса, като някои бяха над 6 по Рихтер, уточнява БТА.

СНИМКА : @nexta_tv

 

Тази нощ бяха регистрирани нови трусове в Турция, отново вторични – включително с магнитуд до 5,1 по Рихтер, има информация и за 5,6 по Рихтер. На мястото, където удариха двете големи земетресения вчера, преди век е имало също толкова разрушително земетресение и тогава вторичните трусове са продължили много дълго време. Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 г., когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души. През 1999 г. турският регион Дузче беше ударен от земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, при което загинаха над 17 000 души.