Фондация „Бъдеще перфектно” разработи бот във Viber за борба срещу домашното насилие в България на име „Силна“. Абонатите на чатбота могат да се осведомят за своите права, в случай че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община. „Силна” предоставя бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила.

Чатботът може да бъде открит на адрес: https://chats.viber.com/silna или като се потърси „Силна” в търсачката на Viber за Android, iOS или десктоп.

Силна” предоставя и образователни материали за цикъла и формите на насилие, каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Преписките по сигнали за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличили двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура. Трикратно се е увеличил и броят на досъдебните производства, наблюдавани и решени от Софийската районна прокуратура през първите 6 месеца от 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г.

Проектът „Силна” е финансиран от програма „Социални иновации” на Столична община.

Фондация “Бъдеще перфектно” е учредена през 2020 година от Милена Едвиг и Андриан Георгиев, които имат дългогодишен опит в комуникационната индустрия. Мисията на фондацията е да разработва дигитални инструменти в помощ на неправителствени организации за защита на човешките права. Фондацията “Бъдеще перфектно” е разработчик и на БОТкрепа – Viber бот за превенция на училищния тормоз.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *