Областният управител Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет за избор на зам.-председатели и състави на комисиите, съобщиха от Областната управа. Според Тодева са налице съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения.

„Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС“, се казва в заповедта на Тодева.

Тя уточни, че около три месеца общинските съветници са работили за избор на председател на съвета, но това в никакъв случай не е причина да се свиква извънредно заседание за сформиране на постоянна комисия на съвета. Вместо това, за да се приложат принципите на процедурна икономия и предвидимост, Съветът трябва да спазва определените в регламента срокове и собствените си правила за избор, така че да направи законосъобразен и предвидим техния избор, смята Тодева.

Другото констатирано процесуално нарушение е неправомерното водене на заседанието в неговия край от зам.-председателя Георги Георгиев. Председателят Цветомир Петров изрично е възложил водене на заседанието на зам.-председателя Диана Тонова, която обаче неправомерно предоставя на Георгиев да председателства заседанието, позовавайки се на числеността на групата, която го е издигнала.

Припомняме, комисиите в софийския парламент бяха сформирани преди около седмица, като за председател на здравната бе избрана Ваня Григорова – кандидатката на БСП за кмет на София. За зам.-председатели бяха определени съветникът от ПП-ДБ-СС Саад Алуани и съветникът от ГЕРБ-СДС и председател на комисията в предишния мандат на СОС д-р Антон Койчев.