На 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, в подлеза на СУ “Св. Климент Охридски” фондация “Аме” и сдружение “SAVEHER” организираха социален експеримент, чрез който да разберат колко е заинтересовано обществото ни по темата за домашното насилие и дали червената лампа се включва само ако намерят жена в куфар.

“Напишете ни послание” бе обръщението на организаторите към случайни минувачи, които написаха своите думи на бели плакати.

“На събитието дойдоха дами с едни от най-тежките, знакови случаи на насилие в държавата, както винаги готови да споделят опита си и да помагат. Целта е да поговорим с всеки който иска лично и да споделяме преживяното. Дамите, оцелели в този ад са живото доказателство, че път и изход има и ние сме готови да застанем до всяка жена и да го намерим заедно”, споделя Христина Зарева, съосновател на сдружение “SAVEHER”

*Събитието бе организирано доброволно, без каквото и да е финансиране, а организаторите споделят, че са водят от чистата кауза за елиминиране на насилието над жени”.

Тази година Фондация „Аме“ участва в Акселератора за успех и в Щедрият вторник / Giving Tuesday, с кампания “Застани до нея!” за набиране на средства за арт терапевтични сесии за жени жертви на насилие в рамките на 3 месеца. За рекордно кратък период от време бяха събрани всички средства още преди 25 ноември. Повече за кампанията може да видите тук –

https://platformata.bg/bg/kauzi/1380:zastani-do-neya-zjeni-zjertva-na-nasilie/details/campaign.html

Какви послания написаха хората към жените, които всекидневно живеят в този ад? И какво биха искали да се промени, ако имат позиция по темата, гледайте в репортажа ни.

Екипът на Code Health TV се включи в инициативата като предостави за благотворителна продажба книгата “Другата страна” чийто автор е Мария Бонева, изпълнителен директор на Code Media Group. По време на събитието бяха продадени 16 книги, а средствата от тях – дарени за кампанията “Застани до нея!”